Business Internaţional

Poate petrolul să depăşească 100$ pentru un baril pe bursă? Fondurile de investiţii speculative au contribuit la creşterea masivă a preţului din ultimele luni: „Deodată, toată lumea şi-a dat seama că piaţa va continua să meargă în sus pe termen scurt.”

Poate petrolul să depăşească 100$ pentru un baril pe...

Autor: Valeriu Dănilă

21.09.2023, 13:34 235

Fondurile speculative încep să intre pe piaţa petrolului, pariând că preţurile vor depăşi în curând 100 de dolari pe baril, contribuind la explozia pe bursă cauzată de reducerea producţiei, scrie Financial Times.

Decizia Arabiei Saudite de a prelungi până în decembrie o taiere a producţiei cu 1 milion de barili pe zi, împreună cu măsurile de limitare a exporturilor dictate de Moscova au dus preţul petrolului la 95$ de dolari pe baril în această săptămână.

Datele bursiere şi de reglementare au sugerat că poziţionarea fondurilor speculative au alimentat creşterea cu aproape 30% a cotaţilor începând din iunie, cu o accelerare a deţinerilor în ultimele două săptămâni atât pentru Brent, cât şi pentru US crude futures.

Ole Hansen, head of commodity strategy la Saxo Bank, a declarat că interesul fondurilor speculative pentru petrol a fost reaprins de anunţul Arabiei Saudite de la începutul acestei luni că îşi va menţine restricţiile voluntare de producţie mai mult decât se credea anterior.

„Acesta a fost declanşatorul”, a spus Hansen. „Deodată, toată lumea şi-a dat seama că piaţa va continua să meargă în sus pe termen scurt.”

Ministrul energiei din Arabia Saudită a apărat luni decizia ţării de a limita în continuare producţia, spunând că cererea globală de petrol ar putea scădea dacă creşterea economică încetineşte în lunile următoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO