Business Internaţional

Petrolul a atins un nou maxim istoric

03.08.2007, 17:31 18

Pretul petrolului a atins un nou record istoric de 78,77 dolari pe bursa newyorkeza in contextul in care datele anuntate de guvernul Statelor Unite au indicat o scadere cu mult peste asteptari a stocurilor de titei ale Statelor Unite, scrie Forbes.
Conform Energy Information Administration, stocurile de titei ale Statelor Unite au scazut cu 6,5 milioane de barili in decursul saptamanii incheiate pe 27 iulie. Analistii intervievati de Thomson Financial News indicasera o scadere cu 750.000 de barili.
Majorarea preturilor la petrol a survenit in conditiile unei cresteri a ratelor de utilizare a rafinariilor pana la 93,6%.
"Gradul de utilizare a rafinariilor a crescut, dar acest lucru nu a rezultat intr-o crestere a stocurilor de benzina si exact de acest lucru avem nevoie acum", a declarat Amanda Kurzendorfer, analist in cadrul Summit Energy.
La bursa newyorkeza, contractele cu livrare in septembrie au avansat pana la
78,77 $/baril, peste nivelul record de
78,40 $/baril inregistrat in luna iulie a anului trecut. Intre timp, contractele pentru petrolul Brent cu livrare in luna septembrie au scazut cu 46 de centi pana la 76,63 $/baril, sub recordul de 78,64 $ atins in august 2006.
Titeiul tranzactionat pe piata americana a inregistrat o crestere dramatica in ultimele saptamani in parte pentru ca stocurile s-au aflat in scadere in ultimele cateva saptamani in Cushing, Oklahoma, punctul de livrare a contractului petrolier. Conform ultimelor date, stocurile de titei de la Cushing au scazut cu 492.000 de barili pana la un total de 20,7 milioane de barili, cel mai scazut nivel inregistrat de la sfarsitul anului 2005.
Totusi, nivelurile generale ale stocurilor de titei se mentin cu mult peste nivelurile medii pentru aceasta perioada a anului, unii analisti fiind astfel sceptici cu privire la posibilitatea continuarii cresterii actuale a preturilor la petrol.
Tim Evans, analist in cadrul Citigroup, declara ca datele sunt folosite drept "pretext pentru majorarea preturilor". Un numar de organisme importante din cadrul industriei petroliere, cum ar fi International Energy Agency, si-au revizuit in sus previziunile privitoare la nivelul cererii din acest an si pe anii urmatori, reducandu-si in acelasi timp proiectiile legate de oferta venita din afara OPEC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO