Business Internaţional

Petrol: efortul Occidentului de a reduce veniturile din ţiţei ale Rusiei a eşuat în mare parte, dar la fel se întâmplă şi cu planul ruso-saudit de a împinge preţurile în sus prin limitarea exporturilor

Petrol: efortul Occidentului de a reduce veniturile din...

Autor: Catalina Apostoiu

07.12.2023, 00:05 245

Încercarea Occidentului de a limita veniturile petroliere ale Rusiei după ce Moscova şi-a lansat războiul împotriva Ucrainei a eşuat în mare parte la un an de când a fost lansată, relevă un nou raport citat de Politico.

Ţările G7 şi UE au impus un plafon de 60 dolari pe baril pe ţiţeiul rusesc în decembrie anul trecut în efortul de a menţine aprovizionarea cu petrol stabilă la nivel mondial în paralel cu diminuarea veniturilor pentru război ale Kremlinului. Însă ocolirea acestei sancţiuni şi lacune ma­jore au făcut ca Moscova să câşti­ge în continuare miliarde de pe urma acestor exporturi de bază, venituri pe care aceasta le poate folosi pentru a prelungi războiul.

Plafonul a costat Kremlinul 34 mi­liarde de euro sub formă de venituri din export, echivalentul a aproxi­mativ două luni de câştiguri în acest an, relevă o nouă analiză a Centre for Research on Energy and Clean Air. Însă suma se situează cu mult sub ceea ce se spera.

În plus, impactul a fost resimţit cel mai intens în prima jumătate a acestui an, înainte de a începe să se estompeze. „Impactul a fost limitat din cauza unei monito­rizări şi unei aplicări neadecvate“, arată Isaac Levi, din cadrul CREA.

Ţările UE discută acum noi căi de a întări aplicarea plafonului în cea de-a 12-a rundă de sancţiuni împo­triva Rusiei, scrie Politico.

Preţurile petrolului se menţin în apropiere de cele mai scăzute nive­luri din ultimele cinci luni, în condi­ţiile în care îndoielile privind capaci­tatea OPECĂ de a pune în aplicare reducerile de producţie anunţate recent persistă, cât şi pe fondul unor exporturi americane în creştere, scrie Bloomberg.

Aşteptările privind o cerere scăzută din partea Chinei pun de asemenea presiune pe preţuri.

OPECĂ a convenit reduceri vo­luntare de producţie de aproximativ 2,2 milioane de barili pe zi pentru primul trimestru al anului viitor la sfârşitul săptămânii trecute.

Oficiali saudiţi şi ruşi au adăugat în această săptămână că reducerile ar putea fi prelungite sau adâncite dincolo de luna martie.

„Decizia de a reduce în conti­nua­re producţia din luna ianuarie nu a stimulat piaţa, iar asigurările recente, aparent coordonate, din partea Arabiei Saudite şi Rusiei de extin­dere a constrângerilor dincolo de primul trimestru din 2024 sau chiar de adâncire a reducerilor au fost complet ignorate“, a declarat Tamas Varga, analist PVM, pentru Reuters.

Livrările de ţiţei american se apropie de asemenea de un nivel record de 6 milioane de barili pe zi, ultimul semn al modului în care oferta amplă de ţiţei american apasă asupra pieţelor, notează Bloomberg.

Date publicate de American Petroleum Institute arată că stocurile de petrol ale SUA au crescut cu 594.000 de barili în săptămâna încheiată pe 1 decembrie, potrivit Reuters. Producţia de petrol a SUA a atins niveluri record în ultimele luni.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO