Business Internaţional

Penuria de forţă de muncă, bomba cu ceas din cea mai mare economie europeană

Penuria de forţă de muncă, bomba cu ceas din cea mai...

Autor: Catalina Apostoiu

07.05.2023, 21:52 2780

De ani întregi, companiile ger­mane avertizează cu privire la o bom­bă cu ceas aflată în inima celei mai mari economii a Europei: lipsa de muncitori calificaţi, scrie Deutsche Welle.

Subiectul este de multă vreme o sursă de dezbateri aprinse, însă pro­blema s-a agravat în ultimul timp. Companii din multiple sectoare se plâng că întâmpină dificultăţi majore în a găsi muncitorii de care au nevoie şi că situaţia se agravează.

În multe industrii, problema este deja extrem de vizibilă.

„Lipsa de muncitori calificaţi este una dintre provocările centrale pentru companiile din industria auto germană“, arată Andreas Rade de la Asociaţia Germană a Industriei Auto (VDA). Potrivit acestuia, un sondaj recent a arătat că peste trei sferturi din companii se confruntă cu o penurie severă de muncitori în prezent. Situaţia este una similară în sec­torul ingineriei mecanice, de multă vreme unul dintre marii driveri ai uria­şei pieţe de export a ţării. „Situ­aţia s-a deteriorat constant din 2021“, a declarat Thilo Brodt­mann din cadrul Federaţiei Producă­torilor de Utilaje şi Maşini din Ger­mania.

Peste 70% din companiile din sector se lovesc de penurii severe şi se aşteaptă ca situaţia să se agraveze în 2023. „Consecinţa este clară: penu­ria de muncitori calificaţi încetineşte creşterea economică“.

Sabrina Pfeifer de la ZVEI, o asociaţie a sectorului digital german, spune că peste 40% din companiile din sectoarele digital şi electric au pro­bleme cu ocuparea poziţiilor va­cante, industria semiconductoarelor suferind înseosebi.

Jorg Mayer de la Spectaris, care reprezintă companiile germane din domeniile opticii şi tehnologiei medi­ca­le, avertizează că lipsa personalului adecvat pune din ce în ce mai mult în pericol competitivitatea şi inovaţia.

Sistemul de învăţământ dual al Germaniei este considerat de multă vreme drept vital pentru puterea economică a ţării. Totuşi, din ce în ce mai puţini nemţi recurg la acesta. În 2022, 469.000 de nemţi s-au înscris în programe de ucenicie, cu aproxima­tiv 100.000 mai puţini decât în 2011.

Guvernul german consideră că imigraţia este una dintre soluţii. Acesta urmează să adopte o amplă reformă în domeniu în săptămânile următoare, despre care speră că va face Germania o destinaţia mai atractivă pentru muncitorii străini.

„Germania va duce lipsă de 7 milioane de muncitori până în 2035 dacă nu vom face nimic“, a declarat ministrul german al muncii, Hubertus Heil. Acesta împărtăşeşte credinţa multor lideri de business că deficitul va erode în scurt timp creşterea economiei germane dacă nu a început deja s-o facă.

Heil este convins că reforma imigraţiei va duce la îmbunătăţirea situaţiei.

Utilizarea roboţilor ar putea fi o altă opţiune pentru diminuarea penuriei de forţă de muncă în Germania. Cu numărul de oameni care au nevoie de îngrijire crescând rapid şi un număr estimate de 670,000 de poziţii de îngrijitor rămase neocupate până în 2050, cercetătorii au pornit într-o cursă de creare de roboţi care să poată prelua unele dintre sarcinile îndeplinite în prezent de îngrijitori, asistenţi şi medici.

Firmele germane îmbrăţişează şi „quereinsteige“ ca soluţie pentru criza forţei de muncă, adică angajarea muncitorilor locali aflaţi în căutarea unei schimbări de carieră.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO