Business Internaţional

Pentru că nu s-a înţeles cu creditorii privaţi, Grecia este pândită din nou de ameninţarea falimentului

Pentru că nu s-a înţeles cu creditorii privaţi, Grecia este pândită din nou de ameninţarea falimentului

Autor: Gabriel Razi

25.01.2012, 00:03 706

Negocierile purtate cu creditorii privaţi pentru reducerea datoriilor Greciei au intrat din nou în impas după ce miniştrii de finanţe din zona euro au refuzat ofertele propuse de bănci, scrie presa internaţională.

Blocajul apare în condiţiile în care ter­me­nul limită până la care se poate ajunge la o în­ţe­legere este 30 ianuarie, atunci când ur­mea­ză să aibă loc summit-ul european la care un su­biect important de discuţie va fi noul pa­chet de împrumuturi acordat Greciei în va­loa­re de 130 mld. euro. Acest pachet depinde însă de o înţelegere cu investitorii privaţi.

Politicienii cer ca randamentul noilor obli­gaţiuni elene să nu depăşească 3,5%, în timp ce grupul de creditori privaţi ţinteşte către 4%.

Ministrul olandez de finanţe Jan Kees de Jager nu a exclus ca Grecia să fie lăsată să intre într-un default dezordonat, în cazul în care autorităţile elene şi creditorii privaţi nu vor ajunge rapid la un acord de reducere a da­toriilor. "Aşa cum ştiţi, nu ne opunem unui eveniment de credit individual. Nu am fost niciodată împotrivă", a spus el.

Oficialii FMI au susţinut la întâlnirea de luni că stabilirea unei dobânzi prea mari ar lăsa Grecia mult prea îndatorată în anii următori, spun surse apropiate discuţiilor.

Dacă randamentul noilor obligaţiuni va depăşi 4%, atunci Germania şi alte economii europene va trebui să scoată din conturi alte 30 de miliarde de euro pentru a face noile obli­gaţiuni mai atractive în ochii investi­torilor din mediul privat.

Situaţia actuală pune însă pe masa discuţiilor două scenarii complicate: acela de a face presiuni asupra investitorilor care au cumpărat obligaţiuni greceşti pentru a înregistra pierderi şi mai mari ori apelarea la o nouă "injecţie" din partea FMI.

Oficialii economiilor din zona euro au stabilit ca Grecia să nu aibă o datorie mai mare de 120% din PIB până în 2020, cu excepţia împrumuturilor de care ţara ar avea nevoie pentru a putea să îşi finanţeze împrumuturile colaterale necesare restructu­rării datoriilor. Deşi o astfel de ţintă ar păstra Grecia pe primul loc în topul celor mai îndatorate ţări din zona euro, atât oficialii FMI, cât şi cei ai mai multor economii puternice, printre care şi Germania, sunt în favoarea unui astfel de plan.

Tehnic, restructurarea datoriilor greceşti urmează a fi făcută printr-un schimb de obligaţiuni. Investitorii, care deţin în prezent obligaţiuni de stat greceşti de 200 de miliarde de euro, ar uma să schimbe aceste titluri cu altele noi la jumătate din valoarea din prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO