Business Internaţional

Patru miliarde de euro sunt de negasit in labirintul Parmalat. Pe viitor, compania trebuie sa evite paradisurile fiscale

02.06.2004, 00:00 27



Dintre toate societatile offshore ale nebuloasei Parmalat, Wishaw Trading este cea mai misterioasa. Fondata in anii 90 la Montevideo, in Uruguay, ea a jucat rolul "trezoreriei oculte". Toata afacerea a mers chiar pana la reciclarea narcodolarilor columbieni, scrie Le Figaro. Potrivit expertei Stefania Chiaruttini, consultant financiar la parchetul din Milano, o suma situata intre 1,8 si 2 miliarde de euro au tranzitat aceasta societate, banii in cauza provenind de la filiala braziliana a grupului Parmalat. Aceste sume figureaza printre cele 4,2 miliarde de euro carora experta nu le-a dat inca de urma. Pentru ca din cele 14,2 miliarde de euro intrati in conturi in ultimii 13 ani de pe piata de capitaluri, doar 10 miliarde au fost efectiv folosite. Familia Tanzi este acuzata ca ar fi deturnat un miliard de euro in scopuri personale, iar restul banilor se pare ca au apucat pe un drum necunoscut.



"Daca Calisto Tanzi ar fi avut acces la aceste sume, fara indoiala ca ar fi incercat sa evite rusinea inchisorii si a bancrutei", declara avocatii fondatorului firmei Parmalat. Oare pentru aceasta ultima sansa de salvare s-a indreptat omul de afaceri Tanzi catre Quito pe 21 decembrie, constrangand un contabil lombard, si anume pe Giacomo Corno, sa il insoteasca? Si cum a reusit Parmalat sa devina una dintre valorile vedeta din Milano, fara ca nimeni sa banuiasca nimic, cand inca din 1992 compania se afla, virtual, in pragul falimentului?



Specialista Stefania Chiaruttini lanseaza toate aceste intrebari, fara sa gaseasca insa un raspuns. Parchetul din Milano a deferit saptamana trecuta tribunalelor pe Calisto Tanzi, impreuna cu 28 administratori, alaturi de o serie de institutii financiare, pentru "frauda agravata si fals in inscrisuri". In ce priveste parchetul din Parma, acesta se ocupa de ancheta principala asupra falimentului Parmalat, in care sunt implicati Calisto Tanzi, copiii sai Stefano si Francesca precum si managerii companiei.



Nu incape nici o indoiala ca bancile erau la curent cu problema, si inca de multa vreme. Cesare Geronzi, presedinte al Capitalia si influent baron al finantelor italiene, va trebui sa raspunda de santajul de a forta Parmalat sa cumpere societati producatoare de lapte si de ape minerale aflate in dificultate. Pe aceeasi pozitie se afla si Bank of America. La 20 februarie, comsiarul Parmalat, Enrico Bondi, a denuntat banca pentru "concurs in bancruta frauduloasa", "comportamente grave si reiterate" si "acoperire sistematica a operatiunilor ilicite".



Examinarea cazurilor de despagubire, initiata de marile banci impreuna cu organizatiile consumatorilor, se deruleaza extrem de lent. Detinatorii de obligatiuni vor trebui sa se considere norocosi daca vor recupera 40% din participatii.





Solutii albe pentru zile negre



La cinci luni dupa crah-ul Parmalat se intrevede o solutie pentru salvarea de la disparitie a grupului italian producator de lapte. Insarcinat cu refacerea companiei, Enrico Bondi a prezentat guvernului peninsular planul sau de salvare, pe durata unei intalniri care a durat trei ore. Comisarul trebuie sa negocieze o etapa decisiva din ceea ce va ramane in anale drept cea mai mare bancruta frauduloasa survenita in Europa. Dupa parerea multor experti, munca depusa de acest toscan de 69 de ani, cu reputatia de "incoruptibil", este "remarcabila".



La sosirea sa la sediul grupului de la Collecchio, langa Parma, prima preocupare a acestui manager a fost sa salveze activele industriale care constituiau sectoarele de activitate de baza si marcile de prestigiu ale grupului: lapte si produse lactate, biscuiti, sucuri defructe. A lasat pe seama justitiei reconstituirea meandrelor deturnarilor de fonduri care au facut sa dispara din casierii 14,8 miliarde de euro, de doua ori si jumatate mai mari decat cifra de afaceri a firmei.



Dintr-o singura miscare, Bondi a dat deoparte vechea conducere. Fiecare manager a fost convocat pe rand pentru a i se comunica sfarsitul contractului. La iesire, au fost rugati sa predea cheile de la vehiculele pe care le foloseau, majoritatea exemplare luxoase de Audi si BMW. Printre bunurile care au fost scoase la vanzare s-au numarat si avionul model Cessna 172 L, de care Calisto Tanzi era atat de mandru. Inconjurat de o echipa redusa de experti si juristi, Bondi si-a desfasurat actiunile cu consilierea Lazard si Mediobanca. La sfarsitul lunii martie, si-a lasat sa se intrevada intentiile: conversiunea creantelor bancare (4,2 miliarde de euro) in active, recentrarea asupra sectoarelor de baza, reducerea drastica a numarului marcilor, de la 120 la 30, diminuarea numarului de societati, lichidarea filialelor non-strategice, mai ales a celor din America Latina, care au servit drept canale de scurgere pentru operatiunile ilicite ale grupului.



Printre activele pe care Enrico Bondi vrea sa le salveze figureaza cele mai importante marci, ca Farmland Dairies, filiala americana: "Am convenit asupra restructurarii acesteia cu sprijinul creditorilor", spun surse din interiorul firmei. Pe de alta parte, comisarul a dispus lichidarea unor intregi sectoare de activitate, cum ar fi turismul (Parmatour si Hit), galaxia de societati offshore si de portofoliu utilizate pentru a obtine credite sau pentru a recolta imprumuturi obligatare, ca Parmalat Finance BV, activele suspecte din America Latina, Parmalat Spa, care era cotata la bursa si clubul de fotbal Parma Calcio, orgoliul familiei.



Comisarul este, de altfel, detreminat sa obtina rapid revocarea creditelor de un miliard de euro contractate de la sapte mari banci italiene: el este convins ca acestea erau de foarte multa vreme la curent cu afacerile familiei Tanzi, si ca au profitat de situatie pentru a-si primi rambursarile cu anticipatie sau pentru a impune comisioane grele asupra imprumuturilor obligatare. Bondi va intalni reprezentanti ai bancilor pe 4 iunie.



In mai, Bondi si-a anuntat intentia de a forma un nou holding, cu scopul de a fi cotat la bursa. Titlurile Parmalat Finanziaria sunt suspendate de la tranzactionare inca din 22 decembrie. Holdingul nou-nascut va fi inzestrat cu noi reguli de guvernare: interdictia de a opera in asa-numitele paradisuri fiscale, numirea de administratori independenti, un nou lant de control al societatilor pentru a garanta transparenta, remunerarea capitalului. Un consultant britanic, Close Brothers, va restructura situatia datoriilor si va elabora concordatul care ar trebui sa priveasca totalitatea creantelor bancare. Conform spuselor secretarului de stat italian Mario Valducci, acest document ar trebui pus la lucru "inainte de sosirea verii".



Enrico Bondi a pornit asadar in mars fortat. El asigura ca "Parmalat va ramane o societate multinationala sub control italian". AT Kearney, consultant financiar insarcinat cu o evaluare independenta, prevede o cifra de afaceri de 4 miliarde de euro pentru sectoarele de baza in 2006-2007, cu un profit din expolatare de 11-12% din incasari. Gradul de indatorire a a fost mentinut constant de la inceputul anului. Linia de credit de 105 milioane de euro obtinuta in martie de la un consortiu bancar nu a a fost inca utilizata.



Pe de alta parte, nici unul dintre manageri nu se mai afla in inchisoare. Calisto Tanzi a fost arestat pe 27 decembrie dupa un misterios voiaj in Ecuador. Acesta a parasit definitiv detentia dupa numeroase perioade de du-te - vino intre celula sa si spital. Tribunalul l-a consemnat la domiciliu in luxoasa sa vila. Din punctul devedere al avocatilor sai, Tanzi fost eliberat "pentru ca a colaborat activ la reconstituirea evenimentelor". Principala preocupare a autoritatilor ramane totusi aceea de a face lumina in miscarea de capitaluri care a avut loc vreme de 13 ani.



In total, 16 persoane au fost puse in libertate. Printre acestia, fostii directori financiari Fausto Tonna si Luciano Del Soldato, manageri, administratori de grupuri si societati. Ultimul eliberat a fost Gianpaolo Zini, avocatul care crease in insulele Caiman efemerul fond Epicurum, care a stat la originea descoperirii scandalului.



Intr-un interviu acordat Le Figaro, Marco Onado, profesor de economie la universitatea din Milano, considera ca Enrico Bondi a muncit cu folos. "Dupa cinci luni, acesta formuleaza deja solutii. Parmalat dispune de o baza industriala sanatoasa, care poate fi salvata. Bancile vor avea posibilitatea de a-si converti creantele in active. Ca la Fiat: este logic ca primii care trebuie sa contribuie la salvarea unui grup asa de important pentru Italia trebuie sa fie creditorii sai", a opinat Onado.



Astazi, Italia respira. Una dintre companiile sale emblema a iesit dintr-o incercare de viata si de moarte, dar nu ranita mortal. Partea buna a lucrurilor este ca credibilitatea tarii pe pietele financiare nu a fost lezata,dupa cum afirma tot Onado, care sustine ca scandaluri de acest fel nu sunt cu specific italienesc, ci izbucnesc pretutindeni.
andreea.paun@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO