Business Internaţional

Partidul Comunist din China caută mai mult control într-o economie mai lentă dar mai stabilă şi cu o armată mai puternică. Este redeschisă cursa contra SUA pentru statutul de superputere mondială

Mijloc: preşedintele comunist Xi Jinping, cel mai puternic lider din istoria Chinei moderne.

Mijloc: preşedintele comunist Xi Jinping, cel mai puternic lider din istoria Chinei moderne.

Autor: Bogdan Cojocaru

11.03.2023, 11:59 1783

Cea mai mică ţintă de creştere economică din ultimii 25 de ani stabilită de Partidul Comunist pentru China are consecinţe care depăşesc graniţele acestei ţări, spre exemplu vizând eforturile sale de a deveni superputere mondială şi inflaţia glo­bală. Efectele se văd deja pe pieţele mondiale.

Spre exemplu, pe pieţele de materii prime, preţurile cuprului şi fierului, metale folosite intens în industrie, au început săptămâna în scădere. De asemenea, cotaţiile petrolului au simţit şi ele presiuni descendente. Cum ţinta de creştere economică de 5% pentru anul acesta, deşi modestă, este totuşi un progres faţă de avansul de numai 3% de anul trecut, este de aşteptat ca lanţurile de aprovizionare avariate de politica de toleranţă zero faţă de COVID a Beijingului să se refacă.

Toate acestea, în teorie, ar trebui să ducă la scăderea presiunilor inflaţioniste la nivel mondial. Realitatea este un pic mai com­pli­cată. Ţări exporta­toare de petrol, precum Arabia Saudită, care depinde de veniturile obţinute prin vânzarea hidrocarburilor, pot in­flu­enţa cotaţiile prin ajus­tarea producţiei.

Când a anunţat ţinta de creştere economică, pre­mi­erul chinez Li Keqiang a menţionat cuvântul „stabilitate“ de 33 de ori, ceea ce sugerează determi­narea guvernului de a întări fundaţiile economice şubrezite de COVID şi de lockdownurile impuse de guvern pentru a stopa pandemia cu mult după redeschiderea e­co­nomiilor vestice. De asemenea, poate fi un indiciu al ajustării mo­delului de creştere, cu ţinte mai realiste şi mai mult control al con­ducerii Partidului Comu­nist în economie.

Preşedintele Xi Jinping este, de altfel, aşteptat să-şi con­solideze şi mai mult controlul în sec­torul apărării, în fi­nanţe şi tehnologie, dar şi în guvern. O creştere a PIB de 5% ar echivala cu o stagnare dacă este raportată la vitezele de peste 10% de până în criza economică mondi­ală, dezastru după care Beijingul a hotărât că trebuie schimbat modelul economic, cu pu­nerea accentului pe consum, pe producţie cu valoare adăugată mai mare şi autosuficienţă. Dar ar fi şi un indicator al maturizării, al creşterii fără steroizi, fără stimulente precum supraînda­torarea sectorului imobiliar.

Ca o comparaţie, economia zonei euro este aşteptată să avanseze cu doar 0,9% anul acesta. Însă ţările europene au fost lovite de şocurile războiului pornit de Rusia contra Ucrainei, în care preţurile energiei sunt folo­site ca arme contra Occidentului. China, din contră, profită de preţurile mici la care cum­pără energie şi materii prime din Rusia. Dacă economia reuşeşte să se „stabilizeze“, China poate reintra în cursa contra SUA pentru a deveni cea mai mare economie a lumii, obiectiv care s-a îndepărtat în cei trei ani de luptă intensă cu o pandemie persistentă, după cum scrie The Wall Street Journal.

Un obiectiv de creştere de „doar“ 5% poa­te arăta şi reorientarea resurselor, iar majorarea cheltuielilor pentru armată s-ar încadra în această idee. Proiectul pentru noul buget prevede cheltuieli cu apărarea mai mari cu peste 7% în 2023, notează Financial Times. Cheltuielile publice primesc un plus de 5,7%, ceea ce înseamnă că apărarea devine priori­tară în faţa dezvoltării.

Statutul de superputere mondială, sau măcar locală, presupune şi o armată puter­nică. Cheltuielile mai mari pentru apărare ar veni în contextul în care China ameninţă Taiwanul, un stat insular protejat politic de SUA. Analiştii spun că cel de-al treilea porta­vion chinez, care ar trebui lansat la apă în a­ceas­tă vară, producţia rapidă de dis­tru­gătoare şi aeronave de luptă şi investiţii în tehnologie spaţială şi inteligenţă artificială pentru sistemele de navigaţie ale rachetelor vor fi principalele ţinte ale cheltuielilor de anul acesta.

Ţinta de creştere economică modestă a fost întâmpinată pe piaţa petrolului cu scăderi, speculatorii fiind descurajaţi şi de perspectiva ca Rezerva Federală americană să continue cu creşterea dobânzilor.

Frânarea economiei înseamnă şi frânarea consumului de carburanţi. În plus, lipsa din planurile Beijingului a intenţiei a continua cu stimuli economici consideraţi tradiţionali precum cheltuieli masive pentru infrastructură şi umflarea sectorului construcţiilor cu datorie ieftină, şi hotărârea de a ţine sub control preţurile materiilor prime au tăiat elanul pieţelor de metale industriale. Cotaţii mai mici sau care nu cresc spectaculos ar ajuta la domolirea inflaţiei. Pe efectele deflaţioniste la nivel global ale creşterii economiei Chinei insistă mai ales publicaţiile chineze. Însă aceste efecte pot fi atenuate şi chiar inversate de decizii cum ar fi cea recentă a Arabiei Saudite de a majora preţurile pentru petrolul pe care-l vinde Europei şi Asiei.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO