Business Internaţional

Parlamentarii britanici acuză SUA că atacă centrul financiar londonez

09.08.2012, 00:09 440

Mai mulţi parlamentari englezi de top au acuzat autorităţile americane că prin atacarea băncii britanice Standard Char­tered, implicată într-un scandal grav în SUA, urmăresc de fapt slăbirea City-ului londonez, centrul financiar rival al Wall Street-ului, scrie Financial Times.

John Mann, membru al unei comisii parlamentare care supraveghează Trezo­reria, a indicat că a ob­servat "o tendinţă tot mai intensă antibritanică la autorităţile şi politicienii ame­ricani" care ar putea avea la bază dorinţa de a determina afacerile din City-ul londonez să se mute pe Wall Street.

"Asta urmăresc în realitate autorităţile americane, iar miza este foarte mare", a spus el.

Kwasi Kwarteng, un alt parlamentar, a subliniat că autorităţile americane au antecedente în a investiga afacerile în baza unor dovezi inconcludente.

"Unele din aceste investigaţii sunt influenţate politic şi mă întreb dacă nu cumva New York-ul urmăreşte un scalp important", a afirmat el.

Autorităţile americane au acuzat la începutul săptămânii banca Standard Chartered că a derulat şi ascuns pe parcursul a zece ani tranzacţii în valoare de peste 250 de miliarde de dolari cu entităţi din Iran, încălcând legile SUA împotriva spălării banilor.

Banca şi-ar putea pierde licenţa de a opera în statul New York şi primi o amendă de până la 700 de milioane de dolari, potrivit Bloom­berg.

Standard este banca britanică implicată cel mai recent într-un scandal de amploare în SUA. În 2009, o unitate a Lloyds acuzată că a permis accesul ilegal Iranului la sistemul financiar american a acceptat să plă­tească 350 milioane dolari pentru ca procurorii să renunţe la investigaţie.

În august 2010, Barclays a plătit aproape 300 milioane dolari pentru ca autorităţile SUA să-şi retragă acuzaţiile că banca a încălcat legea faci­litând tranzacţii în care erau implicate instituţii de credit din ţări sancţionate de SUA pre­cum Cuba, Iran, Libia şi Sudan.

HSBC a pus deoparte luna trecută 700 milioane dolari pentru a acoperi even­tualele amenzi la care justiţia americană ar putea-o obliga din cauza implicării în operaţiuni de spălare de bani pentru terorişti şi traficanţi de droguri.

The Guardian notează că unele bănci britanice, precum Barclays, sunt conduse şi controlate de americani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO