Business Internaţional

Papua Noua Guinee, lovită de un cutremur cu magnitudinea de 7,1

Autor: Iuliana Enache

14.12.2011, 09:31 211

Un cutremur cu magnitudinea de 7,1 s-a produs miercuri în largul statului Papua Noua Guinee, dar nicio alertă de tsunami nu a fost încă emisă, a anunţat institutul american de geofizică USGS, relatează AFP.

Potrivit institutului, seismul s-a produs la ora locală 15.04 (07.04 ora României), la o adâncime de 121 de kilometri, la sud-vest de oraşul de coastă Lae şi la 221 de kilometri nord de capitala Port Moresby.

Locuitorii capitalei au fugit din locuinţe, au declarat martori oculari pentru AFP. "A fost destul de puternic, toată lumea l-a simţit. Stăteam în maşină şi aceasta se mişca, se mişca, se mişca", a povestit un fotograf al AFP.

Institutul australian de seismologie Geoscience nu se aşteaptă la un tsunami. Cutremurul "nu este susceptibil să genereze un tsunami", a declarat Clive Collins. Hipocentrul acestuia a fost la 120 de kilometri adâncime, "prea adânc pentru a cauza un tsunami".
Dar seismul este posibil să fi produs pagube materiale în oraşul cel mai apropiat de epicentru, Wau, şi în Lae.

"Este o regiune muntoasă şi există riscul unor alunecări de teren. Acesta este principalul risc în această parte din Papua Noua Guinee", potrivit lui.

Cutremurele de o asemenea intensitate sunt frecvente în regiunea situată pe Cercul de Foc al Pacificului, la joncţiunea mai multor plăci tectonice.

Două seisme cu mangnitudinea de peste 6 s-au produs în octombrie şi noiembrie în această ţară dar nu au fost înregistrate pagube materiale.

Un tsunami, generat de un seism submarin, a provocat moartea a circa 2.000 de persoane în 1998 în apropiere de Aitape, pe coasta de nord-vest a ţării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO