Business Internaţional

„Până acum totul a fost bine“, interviu pentru The Wall Street Journal acordat de un om de afaceri propus sancţionat de UE

Alexei Chaly, fondatorul Tavrida: Sunt o persoană imperială. Cred că o ţară ar trebui să fie mare deoarece doar atunci poate fi independentă. AFP/Mediafax Foto

Alexei Chaly, fondatorul Tavrida: Sunt o persoană imperială. Cred că o ţară ar trebui să fie mare deoarece doar atunci poate fi independentă. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

08.04.2014, 00:04 974

Publica'ia americană de business The Wall Street Journal (WSJ) descrie într-un amplu material cum afacerile unui lider separatist de top din Crimeea se desfăşoară nestingherite în Occident, făcându-şi publicitate la un târg industrial la care a participat chiar cancelarul german Angela Merkel, cu toate că statele vestice au impus sancţiuni politicienilor care au jucat sau joacă un rol important în anexarea Crimeei la Rusia.

Angela Merkel, care a promis „un răspuns decisiv şi unit” din partea Europei la anexarea Crimeei, a venit la Hanovra pentru a vorbi la cel mai mare târg industrial din lume, îşi începe WSJ materialul.

Într-unul din pavilioane, angajaţii de la Tavrida Electric, companie condusă de liderul separatist Alexei Chaly, expuneau întrerupătoarele automate de circuit pe care producătorul continuă să le vândă în Germania şi în multe dintre statele occidentale. Chaly este una dintre cele 33 de persoane sancţionate de autorităţile europene cu interdicţii de intrare în spaţiul comunitar şi îngheţarea activelor pentru că au ajutat Rusia să-şi însuşească o parte din Ucraina.

Ziua, Chaly este şeful noului guvern prorus al oraşului Sevastopol, iar noaptea politicianul conduce Tavrida, înfiinţată tot de el. În pofida sancţiunilor impuse de europeni şi canadieni lui Chaly, compania sa desfăşoară nestingherită afaceri în Europa de Vest şi Canada. SUA, unde Tavrida intenţionează să-şi majoreze vânzările, nu l-a sancţionat cu nimic.

„Până acum totul a fost bine“, a spus omul de afaceri, în vârstă de 52 de ani, schiţând un zâmbet larg şi trecând de la limba rusă la o engleză aproape perfectă într-un interviu acordat WSJ la Sevastopol.

În Europa, doar Estonia, unde Tavrida are aproximativ 60 de angajaţi, a îngheţat activele companiei, a explicat Chaly. În Germania, impactul sancţiunilor asupra afacerilor politicianului prorus este până acum ca şi inexistent, spune Marc Crucius, directorul general al subsidiarei elveţiene a Tavrida. Compania are oportunităţi de afaceri în America de Sud, Africa de Sud, India şi China, ţări unde nu ajung actualele sancţiuni, a adăugat Crucius.

Mult timp Tavrida a vândut întrerupătoare automate în întreaga lume, canalizând o parte din profituri pentru promovarea unei agende proruse la Sevastopol care acum îl ajută pe preşedintele rus Vladimir Putin să readucă Rusiei gloria fostei URSS.

Cât despre SUA, cea mai mare economie la nivel mondial, Chaly spune că au cele mai promiţătoare perspective de creştere pentru Tavrida Electric după pieţele emergente.

O mare parte din afacerile din afara Rusiei ale companiei sunt conduse prin subsidiara din Elevţia, o ţară care nu face parte din UE şi cu statul de paradis fiscal preferat de oamenii de afaceri ruşi. 

Cea mai mare parte a celor sancţionaţi de SUA şi de UE sunt persoane cu legături directe cu Putin. Chaly este o excepţie. El l-a întâlnit pe Putin pentru prima dată abia luna trecută. Chaly este un inventator cu diplomă de doctor în inginerie şi deţine mai multe brevete de invenţie.

După ce a pus bazele Tavrida într-un laborator dintr-un subsol din Sevastopol în 1990, politicianul a dezvoltat o afacere competitivă de producţie, ceva rar în Rusia, o piaţă dominată de materiile prime.

Compania a cheltuit o mare parte din profituri în eforturi de a alimenta sentimentul pro-rus în Crimeea precum tranformarea unui vast bunker din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial într-un muzeu.

“Sunt o persoană imperială. Cred că o ţară ar trebui să fie mare deoarece doar atunci poate fi independentă”, a spus Chaly, adăugând că 95% dintre “marii oameni ai umanităţii” sunt produse ale imperiilor. Aceste este unul din motivele pentru care vrea ca peninsula Crimeea să fie parte din Rusia. Întrebat dacă a vorbit vreodată ucraineană, el a răspuns “Nu, niciodată”.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.04.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO