Business Internaţional

Opinie în FT: Economia globală ar putea beneficia de ceva ce n-a mai avut de mult timp - de creşterea productivităţii

Producţia pe oră în sectorul privat din SUA, exceptând agricultura, s-a îmbunătăţit cu 1,3% în primul trimestru faţă de perioada similară a anului trecut. Acelaşi ritm modest a fost înregistrat în tot anul 2017, potrivit statisticii guvernamentale americane

Producţia pe oră în sectorul privat din SUA, exceptând agricultura, s-a îmbunătăţit cu 1,3% în primul trimestru faţă de perioada similară a anului trecut. Acelaşi ritm modest a fost înregistrat în tot anul 2017, potrivit statisticii guvernamentale americane

Autor: Bogdan Cojocaru

09.05.2018, 00:04 315

În timp ce spectrul încetinirii economice dă fiori în Europa şi în alte părţi ale lumii, Bart van Ark, economist şi strateg-şef la The Conference Board, o asociaţie de business, vine cu o idee încurajatoare: după un deceniu de pierdere de ritm aproape continuă, productivitatea globală începe în sfârşit să-şi revină. Iar această creştere a productivităţii ar trebui protejată pentru ca economia să-şi păstreze ritmul alert. De asemenea, îmbunătăţirea producti­vităţii poate însemna salarii mai mari. Van Ark este şi profesor de economie la Universitatea din Groningen.

„Cererea mai puternică şi in­ves­ti­ţiile mai mari sunt bune pentru o nouă fază de creştere a productivităţii”, scrie Bart van Ark într-o opinie publicată de Fi­nancial Times. Econo­mistul scrie acest lucru când alţii vorbesc deja de o înce­tinire sincronizată a economiilor lumii.

Anul trecut, producţia medie a unui muncitor a crescut cu 2%, potrivit celor mai recente date ale The Conference Board privind productivitatea globală. În 2015 şi 2016 indicatorul a crescut cu 1,4%, cel mai lent ritm din ultimii 25 de ani cu excepţia revenirii din criza asiatică din 1998 şi a celei din criza finan­ciară globală din 2009. Anul acesta, productivitatea muncii ar putea creşte cu 2,3%. După standardele istorice, ritmul este încă slab. Săptămâna trecută, statistica guvernamentală americană a rapor­tat că producţia pe oră în sectorul privat, exceptând agricultura, s-a îmbu­nătă­ţit cu 1,3% în primul trimestru faţă de perioada similară a anului trecut. Ace­laşi ritm modest a fost înregistrat în tot anul 2017. SUA sunt cea mai mare economie a lumii.

Specialiştii în politică economică şi financiară s-au întors luna trecută de la summi­tul de primăvară al Băncii Mon­diale şi FMI cu un mesaj clar: actualele pers­­pective pe termen scurt nu aduc nicio garanţie pentru o creştere eco­no­mi­că susţinută pe termen mediu. Cu­vân­tul „productivitate”  apare de multe ori în ediţia de primăvară a analizei FMI World Economic Outlook. O creştere a productivităţii ar fi cea mai efi­cientă cale de a preveni ca reviri­men­tul recent al eco­nomiei globale să înce­tinească pre­ma­tur. Multe analize au încercat să a­rate de ce productivitatea în eco­no­mi­i­le a­van­sate a încetinit atât de mult chiar şi în condiţiile unui ritm alert fără prece­dent de schimbări tehno­lo­gice. Însă o lec­­ţie de istorie importantă este că lu­mea nu recunoaşte o revenire a pro­duc­ti­vi­tăţii decât atunci când aceasta s-a con­sumat.

Actuala revenire a productivităţii poate fi de scurtă durată. În faza de ex­pan­siune a ciclului de afaceri în general pro­ductivitatea se consolidează deoa­re­ce angajatorii se abţin să anga­jeze mai mult până când sunt siguri că revenirea econo­mică este sustenabilă. Dar cum nicio recesiune eco­­nomică nu se între­ve­de la orizont, in­vestiţiile mai mari în utila­je şi echi­pamente şi cheltu­ielile mai mari cu ino­varea şi automatizarea ar putea im­pul­sio­na şi mai mult produc­tivita­tea. Acest lucru ar încuraja creş­te­rile sala­ria­le pe măsură ce se reduce oferta de forţă de muncă.

Ascensiunea tehnologiilor digitale s-ar putea să fi supradimensionat aştep­tările privind o creştere mai rapidă a pro­ductivităţii. În timp ce aceste teh­nologii se răspândesc rapid în eco­no­mie, aportul lor la creşterea performanţelor afacerilor este lent şi inegal. Această situa­ţie este normală. Perspective pre­cum maşinile autonome, dezvoltarea inte­li­genţei artificiale şi roboţi din ce în ce mai performanţi pot duce uşor la exa­gerări privind impactul producti­vităţii asupra economiei în ansamblu. În rea­litate, doar un număr redus de sec­toare au cunoscut o performanţă mai bună a productivităţii decât celelalte sectoare.

Este nevoie de timp pentru ca îmbunătăţiea producti­vităţii să se răspândească mai larg în economie. Chiar dacă în prezent nu se simt beneficiile complete, creşterea mai puternică şi investiţiile mai mari sunt bune pentru o nouă fază de creştere rapidă a productivităţii. Ce trebuie făcut pentru susţinerea revenirii productivi­tăţii? Sunt esenţiale politici care sprijină crearea de produse, servicii şi procese noi. Politicile publice nu trebuie să se concentreze doar pe latura creatoare a credoului Ñdistrugere creatoare î al lui Joseph Schumpeter. Dobânzile mici din ultimul deceniu, creşterea vastă a creditării şi creşterea slabă a salariilor au permis ca mult prea multe firme cu productivitate redusă să supravieţuiască.  Pe măsură de tehnologii noi sunt adoptate la scară tot mai largă, „distrugerea”  afacerilor slabe ar putea deveni mai perturbatoare. Va fi nevoie de schimbări legislative şi de politică pentru îmblânzirea acestor noi tehnologii. De asemenea, companiile trebuie să grăbească transformarea digitală. Companiile care reuşesc să îmbr­ăţişeze aceste schimbări vor fi pro­babil cele care vor conduce reve­nirea productivităţii. Îmbunătăţirea pro­duc­ti­vităţii în anul acesta şi următorul nu sunt garanţii ale succesului în următorul deceniu. Riscul stagnării seculare încă pândeşte, ţinut în viaţă de creş­terea slabă a populaţiei şi de îmbă­trâ­nirea forţei de muncă. Împreună cu presiunile inflaţioniste slabe, aceşti factori nu sunt pozitivi pentru creşterea productivităţii.

Însă când amplificarea penuriei de forţă de muncă şi de oameni calificaţi devine o problemă tot mai urgentă, creşterea productivităţii va fi singura cale de a aduce creşterea economică înapoi la nivelurile ridicate. Nu trebuie pierdută oportunitatea de a merge pe actualul val.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO