Business Internaţional

Open Society Foundations, organizaţie controlată de familia Soros, anunţă că se retrage aproape complet din Uniunea Europeană pentru a-şi concentra activitatea în alte părţi ale lumii

Open Society Foundations, organizaţie controlată de...

Autor: Valeriu Dănilă

20.08.2023, 10:00 294

Open Society Foundations, organizaţia filantropică care controlează majoritatea activelor familiei Soros, urmează să oprească mare parte din operaţiunile sale în Uniunea Europeană, ca parte a unei noi strategii, scrie Bloomberg.

Soros, în vârstă de 93 de ani, a predat controlul fiului său Alexander Soros în decembrie, ulterior acesta anunţând o reducere a personalului cu cel puţin 40%.

Într-o scrisoare trimisă fundaţiilor din Ungaria şi împărtăşită cu Bloomberg, OSF a explicat că întreprinde o „schimbare radicală a direcţiei strategice”.

„Noua direcţie strategică aprobată prevede retragerea şi încetarea unor mari părţi din activitatea noastră în Uniunea Europenă, îndreptându-ne atenţia şi alocarea de resurse către alte părţi ale lumii”, se arată în document. „OSF va înceta în mare măsură finanţarea în cadrul Uniunii Europene, iar finanţarea ulterioară va fi extrem de limitată.”

De asemenea, fundaţia va continua să finanţeze iniţiative care promovează drepturile omului, democraţia şi guvernarea responsabilă în Europa de Est şi Asia Centrală, în special în Ucraina, Moldova, Kârgâzstan şi Balcanii de Vest, care nu sunt membre UE, a declarat un purtător de cuvânt.

În UE, OSF a finanţat o gamă largă de programe filantropice în special în fostele ţări comuniste, printre care Ungaria, Polonia, Slovacia, România, Cehia, Bulgaria.

Originar din Ungaria, George Soros este cunoscut ca un susţinător ferm al cauzelor liberale şi al politicienilor democraţi fiind multă vreme o ţintă a dreptei politice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO