Business Internaţional

Omul care asigură protecţia preşedintelui Statelor Unite se retrage din funcţie

Omul care asigură protecţia preşedintelui Statelor Unite se retrage din funcţie

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

02.02.2013, 13:40 595

Mark Sullivan se "va retrage la 22 februarie", a declarat pentru AFP Brian Leary, un purtător de cuvânt al Secret Service, subliniind că Sullivan a petrecut peste 30 de ani în cadrul acestei agenţii, în care şi-a început activitatea într-un un post de teren, în 1983.

Finalul mandatului lui Sullivan, care a preluat funcţia de director al agenţiei în mai 2006, a fost marcat de o serie de probleme la nivelul administraţiei sale, sinonimă, în imaginarul public, cu nişte coloşi care poartă ochelari de culoare închisă şi care îl înconjoară pe preşedintele american în cursul ieşirilor sale publice.

Un scandal a izbucnit la 13 aprilie 2012, când agenţi care pregăteau sejurul lui Obama la Cartagena (Columbia) în vederea participării preşedintelui la Summit-ul Americilor au fost suspectaţi că au recurs la serviciile unor prostituate. Nouă dintre ei au demisionat sau au demisionat în urma acestui scandal.

Sullivan a fost nevoit să dea asigurări, în cadrul unor audieri în Congres, că securitatea nu a fost afectată în cursul acestui caz, care a pătat imaginea administraţiei sale. Preşedintele Obama i-a calificat pe aceşti agenţi drept "cretini", într-o emisiune televizată.

Secret Service anunţa, la vremea respectivă, că a înăsprit regulamentul aplicat agenţilor în timpul misiunilor în afara ţării, în special cu privire la contactarea unor străini şi consumul de alcool.

Directorul Secret Service a mai fost nevoit să înfrunte tirul congresmenilor, în urma altui caz stânjenitor, şi anume pătrunderea şi participarea unui cuplu, care nu a fost invitat, la un dineu de stat, la Casa Albă, dineu oferit în onoarea premierului indian Manmohan Singh, la sfârşitul lui noiembrie 2009, în pofida unor măsuri de securitate dure despre care se presupunea că au fost puse în aplicare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO