Business Internaţional

Oleg Deripaska a intrat sub presiunea creditorilor

20.10.2008, 20:07 15

Timpul se scurge ireversibil pentru cel mai bogat om al Rusiei, Oleg Deripaska, intrucat imprumutul sau de 4,5 miliarde de dolari (3,3 miliarde de euro) contractat de la diferite banci occidentale trebuie acoperit cu macar 2 miliarde de dolari (1,5 miliarde de euro) pana la sfarsitul lui octombrie. In caz contrar, creditorii vor prelua 25% din portofoliul celui mai important actor mondial din industria de extractie a nichelului, informeaza Financial Times.

Deripaska face eforturi considerabile pentru a-si achita datoria, insa criza globala a creditelor isi pune amprenta puternic asupra imperiului sau, actiunile depreciindu-se de asemenea cu 70% fata de recordul inregistrat in mai. Averea magnatului este estimata la aproximativ 28 de miliarde de dolari (20,8 miliarde de euro).
Grupul UC Rusal, detinut de Deripaska, activeaza in sectorul aluminiului si a contractat un imprumut de 4,5 miliarde de dolari pentru a cumpara 25% din pachetul de actiuni al Norilsk Nickel.
Bancile occidentale BNP Paribas, Merrill Lynch, Credit Suisse si Royal Bank of Scotland au decis sa "pasuiasca" Rusal pana la sfarsitul lui octombrie, insa refinantarea partiala a imprumutului din partea aceluiasi consortiu bancar, in valoare de 1,8 miliarde de dolari (1,33 miliarde de euro),
s-a pierdut pe fondul extinderii crizei globale a creditelor, compania Rusal fiind nevoita sa ceara sustinere din partea guvernului rus prin intermediul bancii de stat VEB.
Indarjirea cu care Deripaska incearca sa preia controlul companiei Norilsk, in defavoarea rivalului sau, Vladimir Potanin, care detine 30% din actiuni, a afectat mediul de investitii al Rusiei.
Vladimir Putin, prim-ministrul Rusiei, a anuntat saptamana trecuta ca VEB, banca controlata de stat, va injecta 50 de miliarde de dolari (37,2 miliarde de euro) in companii de importanta strategica. Asadar, este foarte probabil ca Rusal sa fie inclusa in aceasta categorie, intrucat Moscova nu este dispusa sa riste ca 25% din portofoliul Norilsk sa ajunga in mainile bancilor straine.
Rusal a refuzat sa comenteze asupra termenului scadent din octombrie, insa a precizat ca isi va achita datoriile intregral catre banci in termenele stabilite.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO