Business Internaţional

Olandezul Jeroen Dijsselbloem, necunoscutul care va conduce Eurogroup

Olandezul Jeroen Dijsselbloem, necunoscutul care va conduce Eurogroup

Ministrul olandez de finanţe Jeroen Dijsselbloem administrează o mică fermă de porci şi îşi cultivă propriile legume. Oficialul este specializat în economia agriculturii. Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

22.01.2013, 00:03 283

Dacă în urmă cu doar trei luni era un necu­nos­cut, chiar şi la el în ţară, olandezul Jeroen Dijsselbloem a devenit una dintre cele mai im­portante personaje pentru zona euro. Singurul candidat pentru preşedinţia Euro­group, el îi va urma luxemburghezului Jean Claude Juncker, care ieri a prezidat pentru prima dată reu­niu­nea miniştrilor de finanţe din zona euro.

"Calm, raţional, agreabil, flexibil", sunt doar câteva din calităţile lui Jeroen Dijssel­bloem - noul ministru de finanţe al Olandei, scrie Le Monde. El a primit această funcţie în urmă cu doar trei luni, iar acum, în calitate de preşedinte al Eurogroup, ministrul trebuie să fa­că o schimbare de imagine chiar ţării sale, care înclină de un deceniu spre tabăra euroscepticilor.

Dijsselbloem - pronunţat "daai-sol-bloom" - şi-a construit cariera în viaţa politică, dar departe de atenţia publicului. El a devenit mem­bru în parlamentul olandez în 2000 şi a ajuns în titlurile ştirilor abia în 2007, când a cău­tat să stârnească interesul publicului într-o dez­batere legată de morala jocurilor pe calculator violente şi a videoclipurilor muzicale cu conţi­nut sexual explicit, notează The Wall Street Journal.

Cei apropiaţi îl descriu pe Dijsselbloem ca fiind un idealist ale cărui vederi politice se reflectă în etica de lucru puternică şi în stilul aus­ter de viaţă. El locu­ieş­te în apropierea ape­lor Rinu­lui şi adminis­trea­ză o mi­că fermă de porci. De ase­menea, mi­nis­trului - un eco­nomist spe­cializat în agri­cultură - îi place să-şi cul­tive pro­priile legume.

"Curajos", "hotărât", "elegant"

Olandezul, fan al show-ului britanic de comedie "Monty Python's Flying Circus", a fost "un stângist radical" în anii 2000 şi a im­pre­sionat Bruxelles-ul prin stilul de viaţă ho­tă­rât, auster şi conciliant, scrie agenţia Thomson Reuters. Cotidianul olandez Financieele Dagblad îl descrie ca fiind "un strateg uluitor".

Unii lideri europeni s-au arătat îngrijoraţi de lipsa de experianţă a olandezului, în special dacă el este comparat cu Juncker. Dar ca şi Dijsselbloem, Juncker a venit dintr-o ţară mică, cea mai mică din zona euro. Liderii fran­cezi au pus sub semnul îndoielii mai ales capa­citatea olandezului de a construi un con­sens între statele de la periferie şi cele din cen­trul zonei euro.

Francezii îl asociază pe Dijs­selbloem cu determi­na­rea Olandei şi Germa­niei de a impune con­diţii severe de aus­te­ritate ţărilor care pri­mesc ajutor finan­ciar inter­na­ţional. Dar, spre deosebire de Franţa, Olanda încă mai are rating maxim din partea agen­ţiilor de evaluare financiară.

"Omul are curaj şi eleganţă. Aproape că puteai să vezi cum gândeşte şi cum se decide să acţioneze", spune despre Dijsselbloem un diplomat european, care face referire la una dintre primele reuniuni ale Eurogroup la care olandezul a participat. El s-a implicat curajos în dezbateri, alături de personalităţi mai mari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO