Business Internaţional

Ofensiva băncilor americane în zona euro: recesiune prelungită şi uniune monetară fragilă

 Ofensiva băncilor americane în zona euro: recesiune prelungită şi uniune monetară fragilă

Foto AFP

Autor: Andreea Mindrila

07.11.2011, 00:04 882

Banca americană J. P. Morgan a fost printre primele instituţii de credit cu operaţiuni în Europa care au anticipat încă din luna septembrie o recesiune în zona euro, cu o scădere economică relativ redusă, de doar 0,8%. Banca a revenit cu o proiecţie mult mai sumbră, în special pentru ţările de la periferia Europei.

Economia Greciei va înregistra un declin de 6,6% anul viitor, iar cea a Portugaliei va scădea cu 3,9%, es­ti­mează J. P. Morgan. Pentru Irlanda, banca an­tici­pează stagnare, ceea ce face din acest stat un campion din punct de vedere economic printre ţările periferice ale zonei euro, scrie The Wall Street Journal.

"Credem că recesiunea va fi mai adâncă şi cu o durată mai mare, recesiunea persistând în cel de-al treilea trimestru", se arată într-o analiză a băncii.

Mario Draghi, noul preşedinte al BCE, a declarat joi că zona euro se îndreaptă spre o "recesiune uşoară", el fiind primul oficial al instituţiei financiare care evocă posibilitatea intrării în recesiune.

Temerile par întemeiate, având în vedere datele economice tot mai slabe. În Germania, cea mai mare economie europeană, comenzile noi pentru industrie s-au prăbuşit cu 4,3% în septembrie, comparativ cu luna august. Cu toate acestea, eco­nomia va creşte, probabil, în al treilea trimestru, notează The Wall Street Journal. Unii analişti averti­zează însă că în ultimul trimestru economia va avea probleme în a avansa.

"Incertitudinile generate de încetinirea economiei globale şi de criza datoriilor din zona euro par să descurajeze companiile să se angajeze în realizarea unor investiţii majore", apreciază analiştii HSBC. Aceasta este o problemă în special pentru Germania, a cărei economie depinde în mare măsură de exporturi şi de cheltuielile pentru investiţii.

La începutul săptămânii trecute, managerii din achiziţii au raportat pentru prima dată în mai mult de doi ani o scădere a producţiei industriale. Totodată, rata şomajului a crescut pentru prima dată în ultimii doi ani, deşi rămâne aproape de minimele înregistrate după reunificare.

Separat, preşedintele Goldman Sachs Asset Management Jim O'Neill a declarat că ţări precum Portugalia, Irlanda, Finlanda şi Grecia ar putea ieşi din zona euro pentru a nu avea de-a face cu un minister de finanţe comun, con­cretizarea eforturilor de integrare fiscală asupra cărora insistă mai ales Germania, notează The Telegraph.

"Germanii vor unitate fiscală mai strânsă şi supraveghere centrală mai dură, având în vedere un minister de finanţe. Este greu de crezut că toate ţările vor accepta aceasta, inclusiv Grecia. Dacă dai timpul înapoi, este destul de clar că dintre primii membri doar Ger­mania, Franţa şi Benelux erau ideali din punct de vedere economic pentru o uniune monetară", a afirmat O'Neill.

El consideră că Finlanda şi Spania, deoarece au legături foarte strânse cu state europene din afara zonei euro, respectiv cu Suedia şi Marea Britanie, ar putea prefera să renunţe la euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO