Business Internaţional

Obligatiunile "murdare" devin foarte riscante

17.07.2000, 00:00 21



Rata de default (faliment) a junk bondurilor (obligatiuni murdare- i.e. cu randament inalt dar si risc pe masura, emise in situatii de criza financiara) a crescut de la 4,82% la 5,43% pe an, existand sansa sa ajunga la 8,4% in iunie, potrivit unui raport al Agentiei Moody's dat ieri publicitatii.

Potrivit Moody's, care este considerata cea mai conservatoare agentie de rating in privinta calificativelor companiilor amenintate de incapacitatea de plata, rata de risc din cel de-al doilea semestru al anului trecut este cea mai mare din 1991 incoace.

Majorarea ratei de intrare in default este in mod obisnuit corelata de specialisti cu starea economiei americane, iar acest semnal indica cu mare probabilitate apropierea unei incetiniri sau intrarea acesteia in recesiune. Moody's spune ca orice crestere a ratei de intrare in default poate sa insemne un indicator global pentru declinul intregii economii mondiale.

Specialistii agentiei de rating adauga ca incapacitatea de plata va lovi tot mai multe companii care au vandut bonduri in 1997 si 1998, atunci cand riscul investitional era extrem de ridicat.

"Mai multe voci din piata isi exprima parerea ca majorarea ratei de intrare in default a junk bondurilor nu se va mai repeta anul acesta", spune David Hamilton, analist la Moody's. "Noi credem insa ca avem in fata doar linistea dinaintea furtunii", adauga Hamilton.

Cea mai importanta implicatie a acestei cresteri este nelinistea cu care majoritatea economistilor privesc actualele conditii macroeconomice la nivel global, conditii care in opinia analistilor de la Moody's prevesteste o recesiune economica puternica.

Moody's arata ca bonduri in valoare de 9,6 miliarde dolari, emise de 37 de companii au primit in ultimul timp calificativul de risc ridicat. Acestei sume i se adauga cele 8,7 miliarde dolari cat au insemnat emisiunile de junk bonduri din ultima perioada.

Printre companiile amenintate de intrarea in incapacitate de plata se regasesc operatorul de teatru si film United Artists Theatre Co, gigantul din domeniul serviciilor Safety-Kleen Corp si operatorul rutier Ontario Laidlaw Inc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO