Business Internaţional

Obama vine la Casa Alba cu reduceri de taxe de 300 mld. $

05.01.2009, 16:37 10

Presedintele ales al Statelor Unite Barack Obama intentioneaza sa includa in planul sau de redresare economica reduceri de taxe pentru angajati si companii in valoare de aproape 300 de miliarde de dolari (219,3 mld. euro). Obama incearca sa isi convinga criticii din Congresul SUA ca programul sau de redresare economica nu se axeaza numai pe cheltuieli guvernamentale, scrie International Herald Tribune.

Aproximativ 40% din planul de salvare a economiei la care lucreaza echipa lui Obama in colaborare cu democratii din Congres ar putea reprezenta reducerile de taxe, incluzand si principala promisiune din campanie a presedintelui ales de a acorda credite de pana la 500 de dolari (365,3 euro) catre majoritatea muncitorilor, proiect ale carui costuri se ridica la aproximativ 150 de miliarde de dolari (109,5 mld. euro). Pachetul legislativ va include si acordarea a peste 100 de miliarde de dolari (73 mld. euro) sub forma unor stimulente fiscale care sa determine companiile sa creeze noi locuri de munca si sa realizeze investitii in echipamente sau in fabrici.
Proiectul de redresare, care ar putea costa intre 675 si 775 de miliarde de dolari (493 - 566 mld. euro), a inceput sa prinda forma odata ce Barack Obama a ajuns la Washington si intentioneaza sa obtina suport politic in Congres si in randul opiniei publice in sprijinul planului sau de stimulare a economiei. Obama intentiona sa se intalneasca luni cu liderii Congresului american, pentru ca joi sa tina un discurs pe marginea programului economic pe care il propune.
Chiar daca era de asteptat ca pachetul de masuri legislative al lui Obama sa includa si anumite reduceri de taxe, echipa presedintelui ales a dat publicitatii scopul si anumite detalii ale programului, intr-o perioada in care republicanii au inceput sa critice ceea ce ei numesc cheltuieli in contul unui carnet de cecuri in alb. Dar liderii democrati din Congres au lasat sa se inteleaga ca pachetul de masuri nu va putea fi pus la punct pana pe 20 ianuarie, ziua in care Obama isi incepe mandatul de presedinte al SUA, asa cum se dorea initial.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO