Business Internaţional

Obama s-a gândit 16 ore înainte să ia decizia declanşării misiunii contra lui Osama ben Laden - presă

Obama s-a gândit 16 ore înainte să ia decizia declanşării misiunii contra lui Osama ben Laden - presă

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

04.05.2011, 12:39 420

Barack Obama i-a lăsat pe comandanţii militari să aştepte, întensiune, declarând că are nevoie să reflecteze la operaţiune,acordându-şi 16 ore de gândire înainte să dea undă verde pentruefectuarea raidului împotriva complexului lui Osama ben Laden,relatează Daily Mail în ediţia electronică.

Membrii echipei speciale din cadrul Navy Seals, cărora nu li s-aspus nici măcar pe cine se pregătesc să captureze, au efectuatexerciţii de "repetare" a misiunii în două reconstrucţii alecomplexului fostului lider al reţelei teroriste Al-Qaida. Iarmisiunea a fost blocată până la primirea tuturor aprobărilor, joi,când analiştii au confirmat, fără urmă de îndoială, că Osama benLaden se află în oraşul Abbottabad, în nordul Pakistanului.

Dar preşedintele i-a uluit pe oficiali, când a spus, într-oîntâlnire pe tema securităţii naţionale, că vrea mai mult timp degândire şi a dispărut din cameră. "Nu am să vă spun care estedecizia mea, acum. Am să mă duc înapoi şi am să mă gândesc la eamai mult", a spus Obama, potrivit New York Times. "Voi lua ohotărâre curând", a adăugat el. Directorul Agenţiei centraleamericane de Informaţii, CIA, şi alţi ofiţeri de rang înalt dindomeniul informaţiilor, care erau nerăbdători ca operaţiunea săînceapă, au rămas, încordaţi, aşteptând hotărâreapreşedintelui.

Însă, în dimineaţa următoare, după 16 ore, Obama i-a convocat pepatru dintre membrii echipei sale în Sala Diplomatică a Casei Albe.Înainte ca aceştia să apuce să spună ceva, preşedintele a puspumnul pe masă şi a declarat "Mergem". Cu acest cuvânt, a începutcea mai mare operaţiune din istoria recentă, comentează Daily Mail.Dacă nu ar fi fost prea înnorat sâmbătă, trupele ar fi fostmobilizate încă de atunci. Dar comandoul a mai aşteptat o zi şi aajuns în Pakistan chiar înainte de miezul nopţii, duminică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO