Business Internaţional

Obama povesteşte despre cele mai lungi 40 de minute din viaţa lui: operaţiunea Geronimo

 Obama povesteşte despre cele mai lungi 40 de minute din viaţa lui: operaţiunea Geronimo

Autor: Mediafax

09.05.2011, 11:19 1004

Preşedintele american, Barack Obama, care a urmărit în direct,de la Casa Albă, operaţiunea de comando în cursul căreiaa fost ucis Osama ben Laden, cu numele de codGeronimo, a descris duminică acest moment ca fiind "cele 40 deminute cele mai lungi din viaţa sa", relatează AFP.

"Acelea au fost cele 40 de minute cela mai lungi din viaţa mea,cu excepţia, probabil, a meningitei de care a suferit Sasha cândavea trei luni şi când aşteptam medicul să îmi spună că este bine",a declarat Obama, referindu-se la fiica sa, într-un interviuacordat postului de televiziune CBS.

Subliniind că un eşec al unei astfel de operaţiuni desfăşurateîntr-o ţară aliată fără informarea autorităţilor acesteia ar fiputut avea "consecinţe semnificative", preşedintele a recunoscut căs-a gândit la două eşecuri majore ale forţelor americane: în Iranîn 1980, când preşedintele Jimmy Carter a lansat o operaţiunepentru eliberarea ostaticilor reţinuţi în ambasada americană, şi înSomalia în 1993, când două elicoptere americane Black Hawk au fostdoborâte la Mogadishu şi cadavrele militarilor americani au fosttârâte pe străzi în faţa camerelor.

"Da, absolut. Cu o zi înainte (de operaţiune), mă gândeam laacest lucru", a declarat el.

Cu atât mai mult cu cât în momentul respectiv nu exista niciodovadă directă privind prezenţa lui Osama ben Laden în oraşul încare a fost ucis. "La sfârşitul zilei, era tot 55-45. Nu puteamspune cu certitudine că ben Laden era acolo".

Preşedintele a declarat că a luat decizia finală joi, raidulfiind desfăşurat duminică, ora Statelor Unite. Între timp, el şi-arespectat activităţile obişnuite, păstrând cel mai mare secret cuprivire la pregătirea raidului. Citiţi mai mult desprecele mai lungi 40 de minute din viaţa lui Obama pewww.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO