Business Internaţional

Oamenii de stiinţă lanseză un avertisment sumrbu: Temperaturile extreme, letale, sunt „în creştere rapidă”

Oamenii de stiinţă lanseză un avertisment sumrbu:...

Autor: Andreea Tobias

25.07.2023, 11:31 78

Oamenii de ştiinţă avertizează că temperaturile extreme „letale” sunt "în creştere rapidă" - şi prezic cât de des vor apărea acum valurile de căldură. Experţii spun că valurile de căldură ar putea deveni un eveniment obişnuit în Europa, America de Nord şi China. 

Valurile de căldură din iulie din Europa şi America de Nord ar fi fost practic imposibile fără schimbările climatice, potrivit unui nou studiu citat de Sky News.

Oamenii de ştiinţă au constatat, de asemenea, că valul de căldură din iulie din China a fost de 50 de ori mai probabil din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră.

La începutul lunii iulie, temperaturile au atins 45°C în unele părţi din toate cele trei regiuni, provocând perturbări pe scară largă şi prezentând un risc grav pentru sănătate.

Dar analiza efectuată de oamenii de ştiinţă de la World Weather Attribution (WWA) a constatat că aceste temperaturi nu mai sunt neobişnuite. Concluziile lor, care nu au fost încă revizuite, au arătat că valuri de căldură precum cele din iulie se pot produce acum o dată la 15 ani în America de Nord, o dată la 10 ani în Europa şi o dată la cinci ani în China. Oamenii de ştiinţă au avertizat că, dacă creşterea temperaturii va atinge 2C, fenomene precum actualul val de căldură vor deveni şi mai frecvente, urmând să se producă la fiecare doi până la cinci ani.

Fără încălzirea globală, temperaturile din Europa şi America de Nord ar fi fost aproape imposibile, în timp ce valul de căldură din China ar fi fost de aşteptat doar o dată la 250 de ani.

Deşi impactul deplin al valurilor de căldură din acest an nu va fi cunoscut decât peste ceva timp, 61.000 de persoane au murit vara trecută în Europa din cauze legate de căldură.

Experţii spun că guvernele trebuie să se pregătească mai bine pentru viitoarele valuri de căldură.

"Avem nevoie de o schimbare culturală în ceea ce priveşte modul în care ne gândim la căldura extremă", a declarat Julie Arrighi, autoarea raportului: "Căldura extremă este mortală şi este în creştere rapidă. Este esenţial să extindem sistemele de avertizare, planurile de acţiune împotriva căldurii şi investiţiile în măsuri de adaptare pe termen lung. Aceasta include planificare urbană şi consolidarea rezilienţei sistemelor critice, cum ar fi sănătatea, electricitatea, apa şi transportul".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO