Business Internaţional

O nouă criză în zona euro? Italia se pretinde “victorioasă” în bătălia cu Europa privind deficitul bugetar. Cât va costa însă “victoria” pe plan economic?

O nouă criză în zona euro? Italia se pretinde...

Autor: Catalina Apostoiu

30.09.2018, 19:00 1611

Bătălia cu Europa ar putea fi una pe care Italia n-o poate pierde, dar pe plan economic ţara ar putea fi incapabilă să facă faţă unei noi recesiuni.

Cele două partide populiste care guvernează Italia, 5 Stele şi Liga, s-au pus de acord la finalul săptămânii trecute asupra unei ţinte de deficit bugetar de 2,4% pentru 2019, apărând drept victorioase în faţa opoziţiei venite din partea unor membri tehnocraţi ai guvernului, printre care şi ministrul de finanţe Giovanni Tria, şi avertismentelor Comisiei Europene, potrivit CNBC.

Noua ţintă de deficit este de trei ori mai mare decât cea anunţată de guvernul anterior.

Membrii Mişcării 5Stele au declarat ziua aprobării ţintei drept una ïstorică”, creşterea deficitului urmând să le permită să aibă la dispoziţie 10 miliarde de euro pentru a cheltui pe una dintre promisiunile cheie, un “venit al cetăţeanului”, sau salariu de bază pentru cei mai săraci.

Deficitul de 2,4% este cu mult sub pragul de deficit de 3% cerut de UE, însă într-o ţară cu unul dintre cele mai ridicate niveluri de datorie din zona euro după Grecia, şi una dintre cele mai lente rate de creştere economică, acesta va alimenta temerile Comisiei că datoria publică, deja la aproximativ 131%, ar putea creşte în continuare.

Oficialii Comisiei spun că ar putea lansa o procedură de deficit excesiv împotriva Italiei, urmată de o amendă dacă ţara nu se va conforma.

Analiştii spun însă că pentru populiştii aflaţi la conducere, un conflict cu Roma ar fi o binecuvântare, dând un impuls politicii “Italia pe primul loc” a acestora, scrie Politico.

Prima reacţie a Comisiei a fost să minimalizeze şansele declanşării unui conflict. “Nu avem niciun interes în apariţia unei crize între Comisie şi Italia”, a declarat comisarul european pe probleme economice şi financiare Pierre Moscovici.

Comisia va decide ce se va întâmpla mai departe luna viitoare, când Italia va trimite planul de buget la Bruxelles.

Orice decizie a Comisiei va fi considerată drept o victorie de către Roma, scrie Politico. În lipsa unei acţiuni din partea UE, bugetul italian va primi undă verde; dacă Bruxelles-ul va riposte, guvernul poate face pe victima UE.

Cel mai bun scenariu pentru guvernul italian ar fi dacă Comisia ar acţiona împotriva Romei, dar nu şi a Parisului.

În opinia partidului 5Stele, din moment ce Franţa a anunţat un deficit peste aşteptări de 2,8%, atunci şi Italia poate face acelaşi lucru, fără a ţine seama de faptul că datoria Franţei este sub 100%, iar rata de creştere economică a acesteia este aproape dublul celei a Italiei.

Ameninţarea reală pentru Roma nu este însă Comisia, ci pieţele financiare, scrie Politico.

Diferenţa de costuri de finanţare dintre Italia şi Germania a atins la sfârşitul săptămânii trecute aproximativ 2,8%, aproape dublul nivelului de dinaintea instalării la putere a guvernului. Băncile italiene au suferit pierderi grele pe bursa din Milano.

În opinia ministrului italian de finanţe Giovanni Tria, ţinta de deficit peste aşteptări pe 2019 nu atacă limitele UE, acesta adăugând că nu a ameninţat niciodată că va demisiona, scrie Bloomberg, citând Il Sole 24 Ore.

În interviul acordat publicaţiei italiene, Tria a dezvăluit detalii suplimentare privind planul de buget anunţat joi noapte. Astfel, guvernul ţinteşte o reducere a datoriei cu 1% pe an în următorii trei ani, vizând o rată de creştere de 1,6% pentru anul viitor şi de 1,7% pentru 2020.

Cheltuielile publice mai mari ar putea declanşa reacţii negative pe pieţe, având în vedere că Roma are al doilea cel mai ridicat nivel al datoriei din zona euro, de 2.300 miliarde de euro.

“Nu ne temen de o criză financiară pe termen scurt în Italia, ci de faptul că Italia s-ar putea confrunta cu o criză serioasă a datoriilor când va lovi următoarea recesiune, poate în 2021, 2022”, a declarat Carsten Hesse, economist Berenberg, pentru CNBC.

Incapacitatea Italiei de a-şi pune finanţele în ordine ar putea lăsa economia acestei ţări vulnerabile în faţa unei noi posibile crize majore.

Potrivit Bloomberg, scenariul pesimist este unul simplu. O încetinire a creştere, dublată de costuri mai mari de finanţare, ar putea eroda serios capacitatea guvernului de a-şi onora obligaţiile. De asemenea, din cauza yieldurilor mai mari ale obligaţiunilor băncilor italiene le-ar putea fi mai dificil să-şi vândă creditele neperformante.

Expansiunea din Italia, cât şi din zona euro ca întreg, a încetinit deja după performanţa solidă din 2017, iar riscurile sunt în creştere, acestea incluzând conflictul comercial dintre SUA şi China, politicile monetare mai stricte şi turbulenţele de pe pieţele emergente.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO