Business Internaţional

O nota de plata de 18 miliarde de euro

25.06.2003, 00:00 13

Asteptarile ca guvernul german va accelera masurile de reducere a impozitelor aplicate veniturilor individuale au devenit atat de mari incat analistii nu-si mai pun problema daca acestea vor intra sau nu in vigoare, ci cum va reusi ministrul de finante Hans Eichel sa compenseze aceste reduceri fiscale, scrie Financial Times.
"Accelerarea masurilor de reduceri fiscale a devenit inevitabila acum", declara un oficial de varf. "Prin diminuarea ratelor de impozitare asupra venitului ar trebui sa stimulam optimismul consumatorilor, sa acceleram consumul si sa scoatem Germania din recesiune".
Eichel, care in trecut era criticat pentru prudenta sa financiara, se pare ca a cedat si el inevitabilului. Totodata, el a subliniat ca orice decizie de a accelera introducerea reducerilor fiscale - initial programate pentru 2005 - pentru luna ianuarie a anului viitor ar trebui sa fie insotita de masuri care sa asigure reduceri masive la capitolele de subventii si facilitati fiscale, care sa acopere deficitul creat.
Cu o valoare totala a subventiilor estimata la 150 de miliarde de euro, implicatiile reducerilor fiscale par sa fie imense. Numai subventiile fiscale pentru proprietatile imobiliare costa guvernul federal in jur de 9 miliarde de euro pe an. Facilitatile fiscale pentru transportul la distante mari sunt o alta tinta, ca si ajutoarele destinate anumitor industrii precum minele de carbune.
Insa Eichel si consilierii sai stiu care vor fi obstacolele politice care vor sta in calea implementarii planului de relaxare fiscala. Chiar si propunerile de schimbare modesta, care au fost facute fara succes la inceputul acestui an, au provocat valuri de protest din partea opozitiei.
Aceasta realitate politica l-a facut pe Eichel sa inteleaga ca nu va reusi sa administreze impactul de 18 miliarde de euro al reducerilor fiscale.
"Nu voi incerca sa gasesc anul acesta o sursa alternativa de finantare in proportie de 100%", a declarat el luna aceasta. Dar, chiar daca va reusi sa atraga suporteri pentru o serie de reduceri la subventii, Eichel se va afla in continuare fata unui impas financiar de proportii.
Exista trei provocari separate, dar legate intre ele, scrie Financial Times. Prima, problemele inca nerezolvate ale bugetului pe anul curent. Prognozele pentru anul 2003 au fost facute plecand de la premise mult prea optimiste pentru cresterea economica si veniturile fiscale, care nu s-au materializat. In toamna va fi cu siguranta necesar un buget suplimentar cu un grad de indatorare mult mai mare.
A doua problema este deficitul de 12 pana la 15 miliarde de euro aferent anului viitor, care va aparea chiar si fara accelerarea reducerilor fiscale. In urma unor negocieri dure cu liderii ministerelor, Eichel a obtinut cateva concesii.  Eichel a incercat sa obtina acordul lui Ulla Schmidt, responsabil cu problemele de sanatate si protectie sociala.
In sfarsit, Eichel va trebui sa finanteze reducerile fiscale introduse anticipat. O varianta sigura este reprezentata de privatizarile viitoare - realizate intr-o perioada in care preturile actiunilor sunt mici prin transferul acestora in proprietatea bancii KfW din sectorul public.
Oficialii cred insa ca Eichel ar mai putea avea un as in maneca, care nu a fost divulgat din cauza banuielii ca orice semnal de flexibilitate financiara ar putea compromite pozitia ministrului in negocierile cu colegii sai.
Daca se iau in calcul deficitul bugetar de anul acesta, bugetul pe anul 2004 si masurile de accelerare a reducerilor fiscale, rezulta o factura lunga, in care multe detalii lipsesc inca. Eichel nu poate conta pe o incurajare neasteptata decat intr-o singura privinta.
Daca acest pachet legislativ - de accelerare a reducerilor fiscale si de reduceri a subventiilor din economie - va fi aprobat, si Comisia Europeana ar putea intra in joc. Germania a fost criticata sever de Bruxelles pentru ca a incalcat regulile bugetare in 2002 si ca urmeaza sa repete cazul si anul acesta.
Insa oficialii de la Berlin sugereaza ca depasirea limitelor de deficit bugetar in 2004 ar putea fi tolerata de Comisia Europeana, daca este insotita de reduceri de durata si consistente ale subventiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO