Business Internaţional

Noyer, BCE: Băncile franceze sunt solide şi pot depăşi orice risc legat de expunerea pe Grecia

Noyer, BCE: Băncile franceze sunt solide şi pot depăşi orice risc legat de expunerea pe Grecia

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

25.09.2011, 15:39 322

Băncile franceze sunt solide şi pot depăşi orice risc legat de expunerea lor pe datoria de stat a Greciei, fără să existe vreun plan de a le recapitaliza, a declarat guvernatorul Băncii Franţei, Christian Noyer, pentru ziarul francez Le Journal du Dimanche, preluat de Reuters.

Noyer, membru al Consiliului Guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), a arătat că băncile franceze sunt bine capitalizare şi pot rezista oricărui scenariu în privinţa obligaţiunilor greceşti deţinute, iar riscurile ar putea fi acoperite cu profitul obţinut în mai puţin de jumătate de an fiscal.

"Sunt foarte solide. Au o bază de capital solidă, comparabilă cu alte bănci europene, şi sunt profitabile. Niciuna dintre ele nu ascunde active toxice", a afirmat oficialul francez.

Comentariile reprezintă reacţia lui Noyer la informaţiile apărute în Journal du Dimanche, care susţine că autorităţile franceze lucrează la un plan de urgenţă menit să injecteze între 10 miliarde euro şi 15 miliarde euro în bănci dacă vor necesita recapitalizare.

Scăderea puternică a acţiunilor băncilor franceze în această vară a declanşat speculaţii că guvernul de la Paris ar putea fi nevoit să intervină şi să le recapitalizeze, aşa cum s-a întâmplat în multe ţări în urma crizei financiare globale din 2008-2009.

BNP Paribas şi Societe Generale, cel mai mari bănci franceze, au promis că vor vinde active de zeci de miliarde de euro pentru a elibera capital, iar o sursă din Qatar a declarat săptămâna trecută că BNP discută vânzarea unei participaţii către emiratul arab.

Banca a negat categoric existenţa unor astfel de negocieri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO