Business Internaţional

Nouriel Roubini atenţionează: "Ne îndreptăm către o deteriorare semnificativă a economiei americane"

Nouriel Roubini atenţionează: "Ne îndreptăm către o deteriorare semnificativă a economiei americane"
12.08.2010, 15:41 27

Unul dintre cei mai cunoscuţi economişti ai momentului şi celcare a previzionat crahul imobiliar din SUA, Nouriel Roubini adeclarat pentru publicaţia franceză Les Echos că economia americană se îndreaptă cu paşi repezicătre o deteriorare semnificativă.

"Vom vedea o deteriorare semnificativă a economiei SUA. În aldoilea trimestru, creşterea va fi de 1-2%. În primul semestru,economia a profitat de relansarea bugetară şi monetară, de ajutoarepentru credite imobiliare, etc. Toate acestea se schimbă rapid", adeclarat Roubini.

Economistul consideră că politicile bugetare de austeritate vorafecta creşterea economică, iar obiectivul principal al populaţiei,companiilor şi chiar al statului va deveni reducereadatoriilor.

"Spre sfârşitul acestui an, economia americană va înceta să săprogreseze. În cel de-al doilea semestru, Produsul Intern Brut(PIB) va avansa cu 1,5%. Iar de aici, în prima jumătate a anuluiviitor, creşterea se va apropia de nivelul modest de 1%, cu o ratăa şomajului ce va rămâne ridicată. Vom avea de-a face cu o'recesiune a creşterii' şi nu una tehnică", a menţionateconomistul.

Roubini a mai spus că riscurile ca SUA să se confrunte cu o nouărecesiune au crescut, în ultimul timp, de la 25% la 40%, însă el nueste adeptul scenariului unei recesiuni duble.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO