Business Internaţional

Noua lege a falimentului sperie companiile americane

18.10.2005, 19:31 16

Amenintate de modificarea legislatiei, un numar record de companii s-au grabit sa invoce protectia impotriva falimentului prevazuta in capitolul 7, informeaza CNN Money.

Tribunalele au inregistrat 102.863 de cereri aferente saptamanii care s-a incheiat pe 8 octombrie, in crestere de la 68.387, cate au fost depuse cu o saptamana inainte, arata datele furnizate de Lundquist Consulting. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, cifrele au crescut cu 19,4 procente.

Tribunalele in care se judeca cererile de intrare in faliment si avocatii specializati in astfel de cazuri sunt foarte solicitati in ultima perioada.

De la o zi la alta cresterea a fost dramatica. Au existat in medie peste 20.000 de cereri pe zi in saptamana care s-a incheiat pe 8 octombrie, in crestere cu 54 de procente fata de saptamana precedenta.

In ultima perioada mai multe tribunale au trimis de asemenea instiintari avocatilor prin care sunt sfatuiti sa nu astepte pana in ultimul minut pentru a completa cererea, lucru care se intampla frecvent, este de parere Maureen Thompson, directorul executiv al unei asociatii de avocati.

Incepand din 17 octombrie, va fi mai greu pentru companii sa invoce capitolul 7, care le permitea pana acum sa-si stearga datoriile si sa porneasca din nou de la zero. Legea prevede acum ca astfel de grupuri sa invoce mai degraba Capitolul 13, care obliga debitorii sa ramburseze creditele in urmatorii cinci ani. Este de aceea corect sa credem ca cei care s-au grabit sa declanseze procedurile de intrare in faliment sunt de fapt cei care doresc sa invoce Capitolul 7.

Potrivit noii legi, companiile vor fi obligate sa depuna mai multe acte, ceea ce va presupune mai mult timp petrecut in tribunale. Consecinta imediata va fi cresterea onorariilor avocatilor. ioana.david@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO