Business Internaţional

Nota de plata in Irak: 20 miliarde dolari

18.04.2003, 00:00 9

La sfarsitul razboiului, factura spectacolului desfasurarii de forte americane in Irak a cumulat cheltuieli de aproape 20 de miliarde de dolari pentru Casa Alba, la care s-ar putea adauga alte 2 miliarde dolari lunar pentru mentinerea trupelor in regiune au estimat, miercuri, surse din cadrul Pentagonului, citate de agentiile internationale de presa.
Potrivit lui Dov Zakheim, revizorul Departamentului american al Apararii, cheltuielile de personal realizate in timpul celor aproape patru saptamani de razboi in Irak se ridica la aproximativ sapte miliarde de dolari. Costurile aferente operatiunilor militare sunt estimate la putin peste zece miliarde de dolari, in timp ce valoarea echipamentelor militare si a munitiei utilizate este de peste trei miliarde de dolari. Statele Unite au detasat in Golf un numar de peste 125.000 de militari, sute de avioane de lupta si zeci de nave de raboi.
"Putem estima ca, de acum inainte, cheltuielile necesare mentinerii trupelor militare in Irak se vor ridica la aproximativ doua miliarde de dolari pe luna", a adaugat oficialul american. Administratia de la Washington nu a stabilit, deocamdata, durata stationarii armatei sale pe teritoriul tarii arabe, unde urmeaza sa se instaureze un nou regim.
Informatiile furnizate de Zakheim au fost prezentate la scurt timp dupa ce presedintele american George W. Bush a promulgat un program financiar de 79 miliarde de dolari pentru acoperirea cheltuielilor de razboi, recompensarea aliatilor si sprijinirea companiilor aeriene din SUA.

Prajiturica de 79 mld. $ a lui Bush
In baza acestui proiect, presedintele american a obtinut cele 62 miliarde de dolari pe care le solicitase pentru acoperirea costurilor campaniei militare, insa Congresul american a limitat puterea de decizie pe care presedintele si oficialii de la Pentagon doreau sa o aiba asupra majoritatii fondurilor alocate.
Din cele 62 de miliarde de dolari prevazute in proiectul promulgat miercuri, 1,8 milioane de dolari reprezinta fondurile care vor fi alocate sub forma de sprijin militar direct Pakistanului si altor state aliate in lupta contra terorismului. Zakheim a aratat ca Pentagonul cheltuie lunar aproape 1,2 miliarde de dolari in aceasta campanie.
Pachetul financiar mai prevede o suma de 2,5 miliarde de dolari pentru lucrarile initiale de reconstructie din Irak si aproximativ 8 miliarde de dolari drept ajutor destinat aliatilor Statelor Unite, printre care se numara Iordania, Egiptul, Afganistanul, Israelul si Pakistanul.
In pofida protestelor initiale venite din partea Casei Albe, Congresul american a aprobat si un ajutor de aproape 3,5 miliarde de dolari pentru companiile aeriene autohtone, afectate de razboiul din Irak si de criza globala a industriei de profil. Pachetul prevede beneficii suplimentare pentru disponibilizatii acestor companii.
Pentru intarirea securitatii interne, proiectul va furniza patru miliarde de dolari, incluzand 2,2 miliarde de dolari ca sprijin acordat autoritatilor locale pentru a acoperi costurile tot mai ridicate de trimitere a politiei si pompierilor in punctele unde se inregistreaza amenintari teroriste.
In ciuda divergentei avute cu Turcia in legatura cu desfasurarea trupelor americane pe teritoriul sau, pachetul financiar contine granturi de un miliard de dolari pentru Ankara, menite sa atenueze socul razboiului din Irak. Administratia Bush sustine ca granturile pot fi utilizate pentru obtinerea a 8,5 miliarde de dolari sub forma de credite sau garantii de credite.

Polonia pretinde tratament preferential
Polonia, un sustinator ferm al operatiunilor militare americane in Irak, doreste ca grupurile americane sa acorde firmelor nationale un tratament preferential in momentul in care isi vor alege partenerii pentru contractele de reconstructie a statului din Orientul Mijlociu. Camera de Comert a Poloniei a indicat ca reconstructia infrastructurii si a sistemelor de export petrolier din Irak ar putea costa peste 100 miliarde de dolari, oferind firmelor poloneze ample oportunitati de a castiga noi comenzi daca sunt bine organizate.
"Da, ne asteptam cu totii la tratament preferential, dar procedurile finale pentru obtinerea contractelor nu sunt deocamdata clare", a declarat si viceministrul Economiei, Miroslaw Zielinski.
Polonia, un aliat apropiat al SUA de la caderea comunismului, in 1989, a nemultumit cateva state vest-europene prin sustinerea si participarea sa la atacurile SUA asupra Irakului. In schimbul acestui ajutor, Varsovia asteapta acum dovada recunostintei americane. "La Washington, faptul ca Polonia a participat la coalitia militara creeaza o imagine foarte buna a tarii noastre, mai ales in elita politica", a declarat Piotr Ogrodzinski, director al Departamentului America din cadrul Ministerului Afacerilor Externe de la Varsovia. "Marile firme americane sunt constiente, de asemenea, ca subcontractantii polonezi ar trebui sa beneficieze de o discriminare pozitiva".
Conform oficialilor, companiile poloneze din sectorul petrolului si gazelor ar putea fi primele implicate direct in reconstructia Irakului. "Poate fi vorba de numai cateva saptamani pana cand vom primi vesti bune pentru sectorul petrolier", a estimat Ogrodzinski, indicand ca reprezentanti ai Nafta Polska, companie de stat cu participari la principalele rafinarii poloneze, vor pleca in Kuwait in cateva zile pentru a identifica oportunitati de afaceri.
Cotatiile bursiere ale companiilor poloneze de constructii, au crescut in ultimele zile datorita sperantelor in participarea acestora la eforturile de reconstructie din Irak.
De asemenea, Polonia isi va consolida relatiile economice cu SUA si printr-un program de investitii de mai multe miliarde de dolari, legat de vanzarea de avioane F-16 catre statul est-european. Comanda de avioane militare, in valoare de 3,5 miliarde de dolari, este cea mai ridicata din istoria Poloniei.
Contractele de "compensatii" ar putea include investitii realizate la rafinaria Gdanska de catre Kellogg Brown and Root, divizie a Halliburton, a aratat presa poloneza.
Chiar daca razboiul din Irak nu a fost dus pentru petrol, reconstructia tarii dupa conflict va fi numai despre petrol, in conditiile in care Irakul are capacitatea de a rivaliza cu Arabia Saudita, la nivelul productiei petroliere. Dezvoltarea infrastructurii petroliere pentru a ajunge la un asemenea stadiu va dura insa mai multi ani, va costa miliarde de dolari, si va remunera cu varf si indesat companiile care vor reusi sa-si adjudece o felie din campania de reconstructie. Cu siguranta se va munici din greu pentru a dezvolta potentialul neexploatat al acestui rai petrolier. Din cele 73 de campuri petroliere de care dispune Irakul, doar 15 au fost dezvoltate, iar tara dispune de doar 2.000 de puturi de forare, comparativ cu aproape un milion aflate in functiune in Texas.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO