Business Internaţional

Nota de plata a extinderii UE: 400 de miliarde de euro in zece ani

30.05.2001, 00:00 16



Costul extinderii spre Est a Uniunii Europene este estimat, intr-un document in lucru, pregatit de Comitetul Bugetar al Parlamentului European, la aproximativ 393 de miliarde de euro in primii zece ani.

Documentul mai arata ca Germania va trebui sa plateasca in jur de o treime din costurile totale ale extinderii UE.

Studiul se bazeaza pe supozitia ca zece tari candidate vor adera la UE in anul 2004 (Ciprul, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia si Slovenia), iar Romania si Bulgaria ar adera in anul 2008.

Studiul prezinta diferite modalitati de calcul al costurilor extinderii, in functie de diferite scenarii de aderare. Conform acestor scenarii, costul extinderii ar fi intre 260 si 393 de miliarde de euro, iar contributia Germaniei va fi intre 76 si 117 miliarde de euro.

Cel mai mult vor cantari in bugetul UE subventiile pentru agricultura si pentru dezvoltarea regiunilor mai sarace din noile tari membre.

O estimare mai exacta a costurilor extinderii Uniunii depinde de nivelul de subventii primite de fermierii din noile tari membre si regiunile sarace, comparativ cu actualele membre ale UE, mai arata studiul. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO