Business Internaţional

New York Times dă erată despre perioada în care România şi Republica Moldova au fost unite, numai că şi erata e greşită

New York Times dă erată despre perioada în care...

Autor: Ştefan Stan

23.10.2013, 17:04 4968

Prestigioasa publicaţie americană New York Times a scris marţi un amplu articol despre ţările din fosta URSS, puse sub presiune de Rusia, inclusiv Moldova, însă a greşit atât iniţial perioada istorică în care România şi Moldova au fost unite, cât şi după ce a corectat – ambele date oferite în articol fiind eronate.

Articolul este structurat în jurul celei mai recente interdicţii economice impusă de Rusia, pe importurile de vin din Republica Moldova. Prohibiţia pe vin a fost justificată de Rusia pe motiv că ar ridica “probleme de sănătate”. Vinul este unul dintre cele mai importante produse de export pentru producătorii basarabeni. 

În materialul publicat iniţial marţi de New York Times, datele istorice oferite ca suport pentru articol plasau România Mare, când Moldova era încă parte din România, “înainte de era Sovietică, pentru cea mai mare parte a secolului 19”. Miercuri, New York Times a corectat materialul iniţial, şi a schimbat datele istorice: România ar fi fost unită cu Moldova pentru “perioade din secolul 19 şi secolul 20”, ceea ce istoric este greşit.

În anul 1812 (secolul 19), în urma Tratatului de la Bucureşti, Basarabia a fost cedată de Imperiul Otoman către Imperiul Rus, unde a rămas anexată până în 1918. În contextul revoluţiei bolşevice din Rusia din 1917, în urma căreia multe naţionalităţi din fostul imperiu rus şi-au revendicat autonomia, Sfatul Ţării proclamă independeţa Basarabiei, la 24 ianuarie 1918. 

La sfârşitul Primului Război Mondial, în 1918, Basarabia (în prezent Republica Moldova), precum şi Transilvania şi Bucovina s-au unit cu România. România Mare, care includea Basarabia, a rămas în picioare până în 1940, când teritoriul de peste Prut a fost anexat URSS.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO