Business Internaţional

"Ne-au downgradat. Pe cine? Pe noi, Statele Unite" - aşa a reacţionat un trader de obligaţiuni când a auzit vestea pe care nimeni nu o credea posibilă, reducerea ratingului SUA

"Ne-au downgradat. Pe cine? Pe noi, Statele Unite" - aşa a reacţionat un trader de obligaţiuni când a auzit vestea pe care nimeni nu o credea posibilă, reducerea ratingului SUA

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

16.08.2011, 00:02 1058

Vineri, 5 august, seara:

Waterbury Center, Vermont

Karissa McDonough, analist-şef pe obligaţiuni în cadrul People's United Bank din Connecticut, îşi deschide laptopul pentru a-şi verifica e-mailul. Un titlu dintr-un news alert îi sare imediat în ochi: "Ratingul SUA, retrogradat de S&P".

Rămâne încremenită, nevenindu-i să creadă. Ea analizase toată viaţa datoriile companiilor şi guvernelor. Această ştire era ireală. Astfel de lucruri se întâmplau în alte ţări, nu aici.

"Ne-au retrogradat", îi spune ea soţului.

"Care noi?"

"Statele Unite", exclamă McDonough.

Sâmbătă, 6 august, după-amiază:

Pasadena, California

Stephen Walsh, director de investiţii în cadrul Western Asset, aşteptase e-mailul toată ziua. "Cum credeţi că vor reacţiona pieţele luni?", îl întreba un oficial îngrijorat de la Trezoreria americană.

Oficialul din Washington dorea să cunoască părerea lui Walsh. "Cred că investitorii înţeleg că nu e mare lucru", i-a spus acesta oficialului. Acelaşi lucru îl spusese toată ziua colegilor, reprezentanţilor fondurilor de hedging şi băncilor de investiţii care îi solicitaseră sfatul.

Când a încheiat convorbirea cu un astfel de reprezentant, soţia sa s-a întors către el întrebându-l: "Şi dacă greşeşti?". "Asta este extraordinar în legătură cu Wall Street-ul. Vom şti luni dimineaţă dacă sunt un geniu sau un idiot", a răspuns Walsh.

Dumincă, 7 august, ora 23:30:

East 66th Street, Manhattan

Michael Warlan, director pe tranzacţii cu acţiuni în cadrul Third Avenue, o companie de fonduri mutuale din Manhattan, se afla în biroul de acasă răspunzând la telefon şi trimiţând mesaje brokerilor din întreaga lume. Pe fondul turbulenţelor, el simţea oportunităţi.

Strategia Third Avenue era să investească în acţiuni subevaluate. Warlan a început să tranzacţioneze pe pieţe, luând o pauză la ora

2 a.m., apoi trezindu-se la ora 4 pentru deschiderea pieţelor europene. Fără a se mai opri să doarmă, el a mers la birou de dimineaţă. Până la închiderea pieţelor, acesta cheltuise 110 milioane de dolari pe achiziţii de acţiuni din întreaga lume.

"A fost adrenalină pură", urma să declare Warlan mai apoi.

Luni, 8 august, 4:30:

Pasadena

Walsh şi-a început ziua înaintea răsăritului pentru a fi pregătit pentru deschiderea pieţei newyorkeze. Era prima zi de după retrogradarea SUA. Piaţa a deschis în scădere, scădere care a continuat să se adâncească.

În timp ce acţiunile şi obligaţiunile corporatiste scădeau, Walsh s-a îndreptat către unul din traderii săi, un tânăr având postura unuia care petrece mult timp în faţa unui terminal Bloomberg.

"Vezi oportunităţi?" a întrebat Walsh. "Da, sunt acţiuni pe care nimeni nu se grăbeşte să le cumpere", a răspuns traderul.

Western Asset alocase 700 de milioane de dolari pentru o astfel de oportunitate. În pofida panicii de pe pieţe, Western Asset nu vindea. Walsh era convins că viitorul economiei americane este la fel de solid ca întotdeauna.

Marţi, 9 august, ora 16:00

La închiderea şedinţei de tranzacţionare de la bursa newyorkeză, traderii au privit la evoluţia Dow: după ce scăzuse cu 635 de puncte în ziua precedentă, acesta înregistra la închidere o creştere de 430 de puncte, una dintre cele mai pronunţate oscilaţii. Traderii Third Avenue şi Western Assets aşteptau ca panica să lovească din nou.

Miercuri, 10 august, ora 10:00:

Bridgeport, Connecticut

John Traynor, analist-şef pe investiţii în cadrul People's United, se pregăteşte pentru o întâlnire de o oră cu echipa sa.

Traynor le ceruse colegilor săi să le trimită clienţilor un raport în care să prezinte în detaliu opinia băncii privitoare la turbulenţele de pe pieţe.

După 45 de minute de discuţii, un manager a ridicat problema Europei, spunând că este îngrijorat în legătură cu temerile pieţei legate de Europa. Un alt manager sugera că problemele din Europa erau mult mai serioase decât situaţia din SUA.

Third Avenue cheltuise încă 110 mil. dolari marţi, ritmul achiziţiilor încetinind mai apoi. Analiştii discutau situaţia Europei. "Nu este clar cine conduce. Este ca un autovehicul cu 15 volane", declara un analist.

Joi, 11 august, 11:43 a.m:

Pasadena

Traderii Western Asset se ridicau de pe scaune pentru a-l urmări pe preşedintele american vorbind. Walter Kilcullen, traderul care cumpăra obligaţiuni pentru Western Asset, părea extenuat.

Se trezise în fiecare zi la 3:30 dimineaţă pentru a cumpăra tot ce găsea la preţul potrivit, îndreptându-se mai apoi către sala de gimnastică şi rămânând treaz până târziu în fiecare noapte pentru a-şi reanaliza tranzacţiile.

La birou, se gândea că a făcut unele achiziţii bune. Însă acest lucru nu conta pentru că portofoliul său total scăzuse pe întreaga săptămână. În timp, poate urma să crească.

Joi, 11 august, 12:30:

Manhattan

În condiţiile în care piaţa urcă şi coboară, David Barse, CEO al Third Avenue, se interesează de conversaţiile pe care unul din grupurile sale de investiţii le-a avut cu clienţii îngrijoraţi. "Vor să ştie ce se întâmplă", a declarat Tom Lapointe, membru al grupului. "Pentru că citesc presa şi toată lumea face grafice care spun: «Dumnezeule, este începutul anului 2008»".

"Ce le spui?", întreabă Barse.

"Nu pot să le ofer siguranţa de a şti pentru că nu ştiu. Ştiu că lucrurile sunt diferite de această dată, dar le spun în acelaşi timp că de fiecare dată când cineva îmi spune că ceva este diferit de această dată îmi ţin portofelul strâns".

Vineri, 12 august, 15:50:

Manhattan

Michael Warlan, traderul Third Avenue, stă în faţa mai multor monitoare urmărind cum piaţa închide cu o creştere modestă. El continuă să cumpere acţiuni, după ce a cheltuit aproape 400 mil. dolari pe astfel de achiziţii în decurs de cinci zile.

Se uită atent la monitoare pentru ultima dată. Nimic. Analizând sutele de tranzacţii pe care le-a realizat în ultima săptămână, se simte mulţumit?

"Sunt mulţumit că am avut un plan pus la punct pentru aceste condiţii", declară el. Şi tranzacţiile? "Vorbim peste 6-12 luni".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO