Business Internaţional

Murdoch mai face un pas spre achizitia WSJ: se asaza la masa negocierilor cu familia Bancroft

Murdoch mai face un pas spre achizitia WSJ: se asaza la masa negocierilor cu familia Bancroft

Rupert Murdoch isi doreste de peste 20 de ani sa adauge WSJ portofoliului sau

05.06.2007, 17:19 13

De saptamani intregi familia Bancroft, care controleaza Dow Jones, publisherul cotidianului The Wall Street Journal, se afla in impas. Ei se "lupta" cu Rupert Murdoch, care a facut o oferta de 5 miliarde de dolari pentru preluarea companiei, scrie International Herald Tribune.
Apropiati ai familiei au spus ca Leslie Hill, membra a familiei Bancroft, incearca sa isi convinga rudele sa reconsidere pozitia fata de oferta facuta de News Corp, compania lui Murdoch.
Chiar daca inca nu a reusit sa ii convinga sa vanda, se pare ca Hill a reusit sa ii convinga sa se intalneasca cu Murdoch.
la sfarsitul lunii trecute, pe 25 mai, Michael Elefante, avocat al familiei Bancroft si membru al consiliului de administratie al Dow Jones, l-a anuntat pe Peter McPherson, presedintele companiei, ca familia Bancroft doreste sa se intalneasca cu membrii consiliului de administratie. Directorii Dow Jones au fost anuntati ca familia Bancroft urmeaza sa se intalneasca in scurt timp cu reprezentantii News Corp. Surse apropiate familiei Bancroft au declarat ca aceasta intalnire va avea loc la inceputul acestei saptamani.
Aceasta ar putea marca un moment important in istoria companiei, ce se afla sub controlul familiei Bancroft de mai bine de un secol. Se discuta deja, ca in cazul unei preluari sa se formeze o comisie interna care sa asigure independenta editoriala a Wall Street Journal.
Oferta lui Murdoch a impartit familia in doua tabere: batranii familiei, care detin votul majoritar si se opun vanzarii, si copiii lor care considera compania ca fiind neperformanta si sustin nevoia de schimbare.
Problema performantelor a mai fost adusa in discutie si in trecut, dar nu a mai putut fi ignorata.
A fost nevoie de mai multe saptamani pentru a-i convinge pe cei mai batrani opt membri ai familiei, care detin mare parte din actiunile cu drept de vot ale familiei.
"Cred ca multi sau razgandit in ultima luna dupa ce au discutat cu consilierii financiari", a declarat James Ottaway, fost membru al consiliului de administratie care la randul sau detine 5% din drepturile de vot si care se opune vanzarii, in special lui Murdoch. Pe termen lung sunt sanse slabe ca pretul actiunilor sa ajunga la 60 de dolari, suma oferita de Murdoch. "Sunt ingrijorati de viitorul Dow Jones intr-un mediu tot mai competitiv", mai ales dupa de ce Thomson a achizitionat Reuters, unul dintre principalii competitori.
Christopher Bancroft a declarat ca intalnirea cu News Corp nu inseamna vanzarea companiei.
Pretul actiunilor Dow Jones a crescut rapid cu 7,89 dolari dupa anunt, depasind pretul de 60 de dolari oferit de Murdoch cand s-a aflat ca familia Bancroft ia in considerare o posibila vanzare, ajungand la 61,20 dolari. De asemenea, investitorii se asteapta ca Murdoch sa lanseze o oferta imbunatatita sau ca alte companii sa-si arate interesul pentru achizitia Dow Jones.
Familia Bancroft reprezinta o "anomalie" printre baronii media, deoarece ei nici nu conduc compania si nici nu isi pun amprenta asupra ziarului.
"Oamanii acestia nu ridica vocea, si chiar daca managementul este deficitar, dezbaterile nu sunt stilul lor", este de parere Lames Lowell, fost consilier de investitii al familiei. "Au fost mereu pasivi."
Familia a declarat pe data de 1 mai ca actionarii care detin 52% din drepturile de vot din totalul de 64% detinut de familie se opun vanzarii.
Ottaway declara ca "votul impotriva este esenta unui spectru larg de pareri, de la categoric nu pana la probabil ca nu".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO