Business Internaţional

Multimiliardarii americani: "Ce aveţi cu bogaţii? Nu ne temem de atacurile unor imbecili"

Multimiliardarii americani: "Ce aveţi cu bogaţii? Nu ne temem de atacurile unor imbecili"

Autor: Paul Comşa

28.12.2011, 11:57 1994

Jamie Dimon, cel mai bine plătit bancher din SUA, s-a arătat indignat de atacurile "imbecile" ale americanilor de rând la adresa celor bogaţi. Dimon s-a alăturat miliardarilor John Paulson şi Bernard Marcus în eforturile acestora de a reface imaginea bogaţilor, puternic şifonată de demonstraţiile Occupy Wall Street, scrie Bloomberg.

"Nu îi pot înţelege pe cei care cred că toţi oamenii de succes sau bogaţi sunt răi. Dacă există un măr putred, trebuie să-i denigrăm pe toţi?", a afirmat directorul băncii JP Morgan Jamie Dimon.

Bernard Marcus, cofondatorul retailerului american Home Depot, apreciază că dacă oamenii de afaceri de succes nu ies în public pentru a-şi împărtăşi poveştile şi a vorbi despre problemele lor "vor merita ceea ce vor primi". El nu se teme că discursurile sale ar putea să îl transforme într-o ţintă pentru protestatari.

"Cui îi pasă de nişte imbecili?", consideră Marcus.

John Paulson, directorul fondului de investiţii Paulson & Co. care a devenit miliardar după ce a speculat în timpul crizei imobiliare din SUA, apreciază că societatea beneficiază de pe urma bogaţilor.

"Cei mai bogaţi 1% dintre new-yorkezi plătesc peste 40% din taxele municipalităţii", explică Paulson.

Miliardarul Tom Golisano, fondatorul Paychexx, o companie specializată în servicii de resurse umane şi întocmire de state de plată, consideră că este "ridicol" să dai vina pe bogaţi pentru ceea ce se întâmplă.

"Când aud un politician care foloseşte expresia "să plătiţi contribuţia corectă" îmi vine să vomit", spune Golisano, soţul fostei jucătoare de tenis de origine română Monica Seles.

Veniturile celor mai bogaţi 1% dintre americani s-au triplat între 1979 şi 2007, în timp ce veniturile medii ale gospodăriilor au crescut cu doar 62% în aceeaşi perioadă. În consecinţă, SUA are disparităţi mai mari de venit decât state nedemocratice precum China sau Iran.

Nu toţi bogaţii sunt însă defensivi. De exemplu, multimiliardarul Warren Buffet, directorul fondului de investiţii Berkshire Hathaway, a propus o creştere a taxelor pentru bogaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO