Business Internaţional

Moscova, cea mai fierbinte piata imobiliara

17.03.2008, 21:19 20

Un studiu efectuat in Europa plaseaza Moscova in topul celor mai bune oportunitati de investitii, scrie cotidianul The Moscow Times. Insa in contextul cresterii alerte de pe piata imobiliara din Rusia, tot Moscova a fost catalogata ca fiind orasul cu cel mai ridicat risc economic. Anul trecut capitala Rusiei era pe locul 18, iar aceasta ascensiune ametitoare se datoreaza in mare parte investitorilor care, in loc sa se indrepte spre pietele binecunoscute din Europa, sunt in cautare de noi oportunitati, conform unui studiu emis de firma PricewaterhouseCoopers.
"In esenta, aceasta imbunatatire se bazeaza pe faptul ca investitorii s-au mai obisnuit cu factorii de risc. Ei sunt acum mai preocupati de castiguri decat de riscuri", a spus John Forbes, director al diviziei imobiliare a PricewaterhouseCoopers. Forbes este de parere ca investitorii raman inca circumspecti in ce priveste piata din Moscova din cauza lipsei de transparenta si a sistemului juridic inca nedezvoltat.
Dupa un an cu suisuri si coborasuri pentru Europa, investitorii au mari sperante privind continuarea cresterii economice a Rusiei pe fondul scumpirii petrolului si continua sa patrunda pe piata imobiliara in care cererea este foarte mare.
Parisul, oras care s-a aflat in top anul trecut, a coborat anul acesta pe locul cinci, iar Londra a ajuns de pe locul doi pe pozitia cu numarul 15 in clasamentul ce cuprinde 27 de orase.
Acesta este primul an in care Londra nu se afla pe unul din primele zece locuri. Pe locul doi dupa Moscova se afla Istanbulul, o alta piata imobiliara cu potential urias. Atat pentru sectorul comercial, cat si pentru cel rezidential din Moscova, recomandarile de investitii sunt numeroase, in contextul in care sectorul imobiliar din Europa este in cautare de noi surse de profit.
"In acest moment, Moscova ofera cele mai mari castiguri in toate sectoarele. Daca luam in considerare cererea si situatia in care se afla piata, este evident ca nici nu ne-am apropiat de punctul de saturatie", a spus Vladimir Pinayev, director de management la compania de consultanta internationala Jones Lang LaSalle.
Acest studiu vine in contextul in care pretul mediu al unui spatiu rezidential in capitala Rusiei a depasit valoarea de 5.000 de dolari (3.200 de euro) pe metrul patrat, conform unui raport emis de Irn.ru, un site care monitorizeaza piata imobiliara ruseasca.
"De la inceputul acestui an, preturile (din Moscova) au crescut cu 15%", a declarat Oleg Repchenko, analist sef la Irn.ru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO