Business Internaţional

Moody’s atacă Franţa, iar lovitura trimite la pământ pieţele financiare

Autor: Bogdan Cojocaru

22.11.2011, 00:00 2594

Pieţele financiare au fost puse pe jar ieri de un mix de veşti îngrijorătoare privind evoluţia crizei din zona euro şi a economiei mondiale.

Fitilul a fost aprins de agenţia americană de evaluare financiară Moody's care, potrivit publicaţiei franceze Le Figaro, a avertizat că majorarea recentă a ran­da­mentelor obligaţiunilor guvernamentale fran­ceze şi deteriorarea perspec­ti­ve­lor de creştere eco­no­mică ar putea afecta ratingul de credit al Franţei.

Principalele burse euro­pene erau în scădere cu până la 2,6% la ora 3:00, ora Ro­mâniei.

Franţa are rating de top triplu A de la toate cele trei mari agenţii de rating, Moody's, Fitch şi Standard & Poor's. Pierderea califica­ti­vului maxim ar putea fi percepută de investitori ca un semn că Franţa, una dintre cele mai mari eco­momii din zona euro, începe să cedeze în faţa unei crize care a răpus deja Grecia, Irlanda şi Portugalia şi a adus Italia în pragul unui bailout in­ter­naţional. De asemenea, menţinerea ratingului Franţei este importantă deoarece fon­dul european de salvare, FESF, are nevoie de încrederea maximă a investitorilor pentru a atrage finanţarea planurilor anticriză ale Europei. Franţa, alături de Germania şi celelalte state europene cu calificativ maxim, sunt garantul bonităţii fondului.

"Costurile de finanţare care se menţin la niveluri ridicate, combinate cu deteriorarea perspectivei economice, ar putea agrava dificul­tăţile cu care se confruntă guvernul, cu im­plicaţii negative pentru credit", afirmă Moody's.

Agenţia a avertizat în octombrie că ar putea plasa Franţa sub evaluare cu perspectivă negativă în următoarele trei luni dacă va considera că eventualele costuri de recapitalizare a băncilor cu bani publici şi de finanţare a al­tor state din zona euro vor pune presiuni prea mari pe buget.

Primele de risc ale obliga­ţiu­nilor spaniole, italiane şi fran­ceze au crescut, investitorii pre­ferând securitatea obliga­ţiu­ni­lor ger­mane.

Randamentele obliga­ţiu­ni­lor statelor periferice din zona euro au atins niveluri record, ceea ce este îngrijorător, în condiţiile în care, po­tri­vit presei interna­ţionale, consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene a impus o limită săptămânală de 20 miliarde euro pentru achiziţiile de obligaţiuni suverane, nivel care nu permite BCE să acţioneze eficient pentru calmarea pieţei.

Încă un motiv de îngrijorare pentru pieţe l-a adus Bundesbank, banca centrală a Germaniei, care a redus luni prognoza de creştere economică pentru anul viitor la 0,5-1%, de la estimarea ante­rioară din luna iunie de 1,8%, acuzând impactul crizei datoriilor de stat din zona euro asupra exporturilor, potrivit Bloomberg. Germania este cea mai mare economie europeană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO