Business Internaţional

Minoritari vs. majoritari, si in Polonia

21.03.2001, 00:00 13



Investitorii minoritari ai fabricii de anvelope Stomil Olsztyn din Polonia au obtinut victoria in procesul intentat producatorului francez Michelin, actionarul majoritar al Stomil, informeaza Financial Times.

Un tribunal din Olsztyn a decis ca firma franceza a blocat ilegal accesul actionarilor la informatiile financiare ale societatii, amendandu-l pe Benoit de la Breteche, presedintele Stomil, cu suma de 10.000 de zloti (2.400 de dolari), pentru refuzul acestuia de a oferi reprezentantilor actionarilor minoritari informatiile solicitate.

Fonduri de pensii si alte fonduri de investitii, care detin 26% din actiunile fabricii, au cerut un acces mai larg la registrele Stomil, pentru a demonstra ca Michelin, proprietara a 59% din capitalul fabricii, transfera ilegal peste hotare o parte din profitul societatii.

Compania franceza a negat acuzatiile si a solicitat Comisiei de Valori Mobiliare din Polonia sa investigheze situatiile fabricii, pentru a elimina speculatiile.

Decizia de la sfarsitul saptamanii trecute a coincis cu un alt scandal intre actionarii bancii Slaski din Katowice, deoarece actionarul majoritar, banca olandeza ING Group, a anuntat o oferta de preluare a actiunilor pe care nu le detine de la micii investitori.

Fondurile de investitii care detin parti din capitalul Slaski, conduse de Templeton Asset Management din Singapore, doresc ca ING (proprietarul a 55% din actiunile bancii) sa-si majoreze oferta de 265 zloti/actiune, care este valabila incepand din aceasta saptamana.

La fel ca in cazul Stomil, actionarii minoritari cer intrunirea unei Adunari Generale a Actionarilor in care sa se stabileasca evaluarea situatiilor financiare de catre un auditor independent. Ei sustin ca din 1996, cand ING a preluat controlul asupra Slaski, profitul net al bancii (calculat in dolari) s-a diminuat cu peste 70%.

"Pe de-o parte suntem entuziasmati de aceasta tranzactie, dar, pe de alta parte, suntem nemultumiti de valoarea pe care a stabilit-o ING pentru actiunile Slaski", a declarat Raimondo Eggink de la ABN Amro Asset Management, care reprezinta interesele investitorilor minoritari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO