Business Internaţional

Ministrul grec de finanţe a fost tras pe linie moartă, fiind prea combativ şi rigid în negocierile cu creditorii

În negocierile cu creditorii ministrul grec de finanţe Yanis Varoufakis s-a lovit de politicieni de profesie şi nu a reuşit să obţină rezultatele pe care le aştepta de la el premierul elen Alexis Tsipras

În negocierile cu creditorii ministrul grec de finanţe Yanis Varoufakis s-a lovit de politicieni de profesie şi nu a reuşit să obţină rezultatele pe care le aştepta de la el premierul elen Alexis Tsipras

Autor: Luiza Chiroiu

29.04.2015, 00:04 2425
Ministrul grec de finanţe Yanis Varoufakis, până acum vârful de lance al războiului voinţelor dintre Grecia şi creditorii săi internaţionali, este din ce în ce mai izolat atât acasă, unde populaţia cere bani guvernanţilor, cât şi în Europa, unde liderii politici iritaţi de stilul rigid şi combativ de negociere al oficialului caută să discute direct cu premierul Tsipras. 

Varoufakis a fost înlocuit din fruntea echipei de negociatori a Greciei de către socialistul Alexis Tsipras, conştient că majoritatea grecilor îşi vor ţara în zona euro.

În locul său, premierul a numit un aliat apropiat, pe secretarul de stat în ministerul de finanţe Euclid Tsakalotos, care şi-a alcătuit echipa din oficiali greci agreaţi în capitalele europene, potrivit Financial Times.

Tsipras a mizat până acum pe Varoufakis pentru a conduce negocierile cu creditorii internaţionali inclusiv datorită backgroundului academic al acestuia. Varoufakis este specializat în teoria jocului, care presupune studiul matematic al tacticilor de negociere şi de rezolvare a conflictelor, notează The Wall Street Journal. Însă în negocierile cu creditorii, Varoufakis s-a lovit de politicieni de profesie şi nu a reuşit să obţină rezultatele pe care le aştepta de la el Tsipras.

Negocierile conduse până acum de Varoufakis, pentru deblocarea unei tranşe de 7,2 miliarde de euro din împrumutul în valoare de 240 de miliarde de euro luat de la instituţiile financiare internaţionale în 2010, stagnează de câteva luni, iar guvernul riscă să rămână fără bani pentru plata pensiilor şi salariilor din luna mai şi să nu poată achita la termen tranşele către FMI.

 În aceste condiţii, schimbarea componenţei echipei de negociatori a Greciei este percepută de analişti ca o încercare a lui Tsipras de a accelera procesul prin care să ajungă la un acord cu creditorii externi.

Varoufakis va rămâne, totuşi, în fruntea finanţelor şi va continua să reprezinte Grecia la întâlnirile cu omologii din statele din zona euro.

Miniştrii de finanţe ai statelor din zona euro se întrunesc într-o nouă şedinţă pe 11 mai, analiştii considerând că e vital pentru Grecia să încheie un nou acord cu creditorii săi pentru prelungirea programului de bailout.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO