Business Internaţional

Ministrul de finante spaniol este optimist in ceea ce priveste revenirea economiei

10.09.2008, 19:51 47

Economia Spaniei, care ar putea inregistra o deteriorare in urmatoarele trimestre, va beneficia in cele din urma de pe urma celor doua decenii de transformari structurale, a declarat Pedro Solbes, ministrul spaniol de finante, citat de Bloomberg.
Situatia economiei Spaniei nu se va imbunatati pana anul viitor, fiind caracterizata pana atunci de o rata ridicata a somajului si a inflatiei, a scris Solbes intr-un articol din Financial Times.
Rata de crestere economica se va imbunatati mai apoi, in 2010, in conditiile in care guvernul va continua sa investeasca in infrastructura si educatie, a declarat Solbes.
"Ne asteptam la o deteriorare a conditiilor economice in trimestrele urmatoare, in principal din cauza ajustarii severe din sectorul rezidential local. Totusi, suntem optimisti pentru ca economia noastra a inregistrat o transformare structurala radicala in ultimele doua decenii, ceea ce ne plaseaza intr-o pozitie mai buna pentru a putea face fata provocarilor", a declarat ministrul spaniol de finante.
Pedro Solbes mentioneaza avantajele pe care economia spaniola se poate baza pentru a depasi actuala situatie.
"In primul rand, Spania este in prezent mai bine capitalizata decat in trecut. Companiile, familiile si guvernul au contribuit la cresterea nivelului de investitii in economia locala", arata Solbes.
In al doilea rand, bancile spaniole sunt solvabile si bine pozitionate pentru a face fata deteriorarii conditiilor economice, sustine ministrul spaniol de finante.
In al treiea rand, institutiile financiare si-au constituit provizioane solide in trecut, iar institutiile de credit spaniole se concentreaza pe retail si pot obtine finantare prin majorarea depozitelor.
In al patrulea rand, desi institutiile financiare sunt afectate de inasprirea conditiilor de creditare si de deteriorarea conditiilor de pe piata rezidentiala locala, alte companii spaniole s-au dovedit competitive pe pietele internationale, a adaugat Solbes.
"Economia spaniola a devenit o economie foarte deschisa, iar companiile noastre se dovedesc competitive pe toate pietele. Comertul international reprezinta 60% din PIB, una dintre cele mai ridicate rate din randul tarilor mari."
In ultimul rand, guvernul spaniol a obtinut un excedent de peste 2% din Produsul Intern Brut in 2007 si a redus datoria publica la 36 de procente din PIB. Acest lucru a permis guvernului sa puna in aplicare masuri care sa modereze scaderea economica, a declarat Solbes.
"La un an dupa izbucnirea crizei globale a pietelor de credit, este clar ca toate economiile dezvoltate au fost sever afectate. Asistam la o scadere globala dublata de o crestere a inflatiei. In mod evident, Spania nu face exceptie", a declarat Solbes
"Dupa 13 ani de crestere solida, activitatea economica inregistreaza o relaxare considerabila, iar rata somajului este in crestere. Pana aici, nu surprinde nimic in ceea ce priveste performantele economice ale Spaniei; intr-adevar, conform datelor pe trimestrul doi, performantele noastre sunt putin mai bune decat media zonei euro din punctul de vedere al cresterii Produsului Intern Brut", a precizat oficialul spaniol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO