Business Internaţional

Ministrul de finante britanic acuza Europa de neperformanta

13.09.2004, 00:00 14

Cresterea lenta a economiei europene pericliteaza economia globala, a declarat, vineri, Gordon Brown, ministrul de finante al Marii Britanii, intr-un articol publicat in Financial Times.
Potrivit lui Brown, redresarea economiei mondiale ramane fragila, iar SUA nu este singura care trebuie invinuita pentru deficitul de cont curent.
"Fragilitatea cresterii economice a Uniunii Europene este sursa  dezechilibrelor" care afecteaza economia mondiala, se arata in articolul sau.
Critica dura la adresa evolutiei economice a Europei survine la sfarsitul unei saptamani in care Gordon a avut neintelegeri cu premierul Tony Blair, in privinta unei reorganizari guvernamentale.
Brown a calificat redresarea globala drept "dezechilibrata si inca fragila", afirmatii aflate in contradictie cu discursurile optimiste pe tema economiei mondiale, pe care le-a tinut inainte de vacanta parlamentara.
De atunci, au sporit ingrijorarile legate de o aparenta incetinire a cresterii economiei americane si o lipsa de avant a altor economii, puse pe seama pretului ridicat al petrolului.
Potrivit lui Brown, pericolul care ameninta refacerea economiei internationale face necesare masuri urgente din partea responsabililor cu politica economica. El solicita tarilor producatoare de petrol sa se asigure ca preturile ridicate nu vor frana cresterea.
Vineri petrolul era cotat la 44,61 dolari barilul, la bursa din New York.
Ministrul britanic a afirmat ca Europa, in special, are responsabilitatea de a face pasii necesari pentru a mentine cresterea economica in parametrii normali. Brown a catalogat propunerea Comisiei Europene de a majora cheltuielile bugetare cu 30% drept "inacceptabila". In opinia sa, dezbaterea legata de bugetul UE va fi un test, care va verifica daca Europa "poate rezista ambitiilor grandioase dar nerealiste".
Brown estimeaza ca rata de crestere a economiei europene va fi in acest an de doua ori mai mica decat cea a Statelor Unite si a Japoniei. Europa nu a inregistrat o crestere de 3% decat intr-un singur an din ultimul deceniu, in timp de rata medie anuala de crestere a economiei americane a fost de peste 3% pe ultimii zece ani.
Pe al doilea trimestru, ritmul de crestere economica al zonei euro a scazut la 0,5%, de la 0,6% in primul trimestru. Marea Britanie a crescut cu 0,7% in al doilea trimestru.
Potrivit ministrului de finante britanic, aceste conditii cer "un angajament nou pentru o reforma urgenta si fundamentala". Reforma pactului de stabilitate este astfel necesara, nu insa si suficienta pentru a sustine relansarea economiei europene. Problema spinoasa a Europei este reforma economica lenta.
Ar trebui urgentata, in opinia sa, finalizarea reformelor in pietele individuale, politica referitoare la concurenta ar trebui sa aiba un statut mai independent, iar ajutoarele de stat si barierele comerciale impuse de UE in relatie cu restul lumii ar trebui reduse .
Brown cere, de asemenea, celorlalti ministrii europeni sa sustina propunerea Marii Britanii referitoare la efectuarea unui test de competitivitate pentru toate reglementarile viitoare emise de UE.
ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO