Business Internaţional

Ministrul britanic al finantelor este hotarat sa reinvie piata ipotecara

10.09.2008, 19:46 17

Ministrul finantelor din Marea Britanie Alistair Darling va interveni cu un pachet de masuri menit sa revitalizeze piata creditelor imobiliare a carei stare maladiva continua, conform unor surse guvernamentale, scrie The Times.
Ministrul, care a declarat ca nationalizarea gigantilor ipotecari din Statele Unite, Fannie Mae si Freddie Mac va ajuta economia britanica, asteapta un raport cheie pe baza caruia isi va fundamenta incercarile sale de a stimula piata ipotecara.
Sir James Crosby, fostul presedinte al HBOS (Halifax Bank of Scotland), este asteptat sa isi prezinte propunerea sa finala a ceea ce in opinia sa este necesar pentru a da un impuls puternic pietei creditelor ipotecare pana la sfarsitul acestei luni. Elementele cheie ale acestui raport pe care Alistair Darling isi va baza deciziile sunt acelea de a reinnoi sau de a extinde Sistemul de Lichiditati Speciale (SLS) ale Bancii Angliei si de a crea o garantie guvernamentala pentru instrumentele financiare garantate cu ipoteci, dar care au un grad ridicat de siguranta.
Propunerile ministrului de finante sunt asteptate la sfarsitul lunii viitoare, pentru a fi prezentate in cadrul raportului intermediar pentru elaborarea bugetului de stat.
Sistemul de Lichiditati Speciale, ale carui baze au fost puse in aprilie, permite schimbarea obligatiunilor garantate cu ipoteci emise inainte de sfarsitul lui 2007 pentru instrumentele financiare emise de Trezorerie, de pe urma carora pot fi obtinute fonduri de pe pietele financiare. Darling agreaaza, alaturi de alte masuri, si ca actuala schema de finantare a bancilor sa fie extinsa dincolo de termenul limita din octombrie.
Ministrul analizeaza si un plan in valoare de mai multe miliarde de lire conform caruia guvernul este cel menit sa garanteze temporar instrumentele financiare garantate cu ipoteci care au un grad ridicat de siguranta.
Aceasta actiune ar putea influenta cererea investitorilor pentru obligatiunile cvasiguvernamentale, sustinand creditorii sa isi vanda imprumuturile, si astfel sa se inmulteasca sursele de finantare pentru credite.
Ministrul se confrunta cu posibilitatea unei opozitii fata propunerile sale "aventuroase" din partea Bancii Angliei, dupa ce aceasta s-a opus vehement unei largiri a SLS, fiind insa deschisa portita acceptarii reinnoirii sistemului, cu conditia ca termenii existenti sa ramana nemodificati.
Mervyn King, guvernatorul Bancii Angliei, crede ca nu este o optiune convenabila introducerea in sistemul finantarii de urgenta de noi tipuri de credite ipotecare, deoarece creditorii poseda inca un numar mare de obligatiuni garantate cu ipoteci pe care trebuie sa le schimbe pentru instrumentele emise de Trezorerie.
Tot el afirma ca este gresit ca bancile sa acorde noi credite ipotecare garantate de guvern. Darling, desi este de acord cu pozitia bancii, este nerabdator sa actioneze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO