Business Internaţional

Ministrii europeni de finante vor o taxa mondiala pe tranzactii si fonduri de hedging atent supravegheate

18.05.2010, 23:08 26

Ministri de finante europeni au laudat Grecia, Portugalia siSpania pentru ca au adoptat masuri riguroase pentru restaurareaordinii finantelor publice si pentru depasirea crizei datoriilordin Europa, scrie Financial Times.

Dupa ce a prezidat intalnirea ministrilor de finante din zonaeuro, Jean Claude Junker, primul-ministru al statului Luxemburg, aspus ca guvernele europene vor face eforturi sporite pentru aimplementa o taxa la nivel mondial asupra tranzactiilor de pe piatafinanciara.

Intalnirea, care a durat mai mult de sapte ore si care s-aprelungit pana marti dimineata, a avut ca subiect principal modulde implementare al schemei de garantare a creditelor in valoare de440 mld. euro, anuntata pe 10 mai. Scopul acesteia este de a ajutastate din zona euro care, precum Grecia, se confrunta cudificultati in refinantarea datoriilor.

Despre aceasta schema nu au fost oferite foarte multe detalii.Junker a spus ca statele din zona euro vor fi actionarii unui"vehicul special de investitii" - ca parte a schemei, iarmecanismul in sine urmeaza a fi creat in conformitate cu legilestatului Luxemburg.

Ministri au precizat ca nicio tara nu va primi asistentafinanciara prin intermediul schemei de garantare a imprumuturilordecat daca toate statele din zona euro sunt de acord in mod unanimca ajutorul este necesar. Vehiculul special de investitii, sustinutprin garantii guvernamentale, va obtine fonduri de pe pietelefinanciare, au precizat ministri.

Alti participanti au precizat ca mai multe detalii legale sitehnice cu referire la acest mecanism inca nu au fost puse lapunct.

"In ceea ce priveste mecanismul european de stabilitate, amdiscutat principiile si parametrii astfel incat munca tehnica sapoata fi finalizata rapid", a explicat Olli Rehn, comisarul peafaceri monetare al Uniunii Europene. Ministri din zona euro vor saconvinga si Statele Unite si alte state sa impuna taxa asupratranzactiilor financiare mondiale.

Cel mai important mesaj transmis in urma discutiilor este insaacela ca ministrii sunt multumiti de programele de austeritate pecare Grecia, Portugalia si Spania le-au adoptat ca raspuns lapresiunile ce au venit dinspre pietele de obligatiuni.

Ministrii de finante din Uniunea Europeana urmau sa stabileascaieri si o serie de reguli mai dure care sa reglementeze activitateafondurilor de hedging si a celor de private equity.

Intalnirea va fi importanta pentru noul ministru britanic definante, George Osborne, in conditiile in care 80% din fondurile dehedging europene au sediul la Londra. Multi invinuiesc acestefonduri ca au agravat criza financiara.

"Avem majoritate calificata si primim semnale de la noul guvernbritanic ca vor incerca sa ajunga la un acord cu restulConsiliului. Am primit semnale pozitive si de la ParlamentulEuropean, de aceea cred ca este posibil sa ajungem la unacord."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO