Ministrii europeni de finante vor o taxa mondiala pe tranzactii si fonduri de hedging atent supravegheate

Autor: Cristina Rosca 18.05.2010

Ministri de finante europeni au laudat Grecia, Portugalia si Spania pentru ca au adoptat masuri riguroase pentru restaurarea ordinii finantelor publice si pentru depasirea crizei datoriilor din Europa, scrie Financial Times.

Dupa ce a prezidat intalnirea ministrilor de finante din zona euro, Jean Claude Junker, primul-ministru al statului Luxemburg, a spus ca guvernele europene vor face eforturi sporite pentru a implementa o taxa la nivel mondial asupra tranzactiilor de pe piata financiara.

Intalnirea, care a durat mai mult de sapte ore si care s-a prelungit pana marti dimineata, a avut ca subiect principal modul de implementare al schemei de garantare a creditelor in valoare de 440 mld. euro, anuntata pe 10 mai. Scopul acesteia este de a ajuta state din zona euro care, precum Grecia, se confrunta cu dificultati in refinantarea datoriilor.

Despre aceasta schema nu au fost oferite foarte multe detalii. Junker a spus ca statele din zona euro vor fi actionarii unui "vehicul special de investitii" - ca parte a schemei, iar mecanismul in sine urmeaza a fi creat in conformitate cu legile statului Luxemburg.

Ministri au precizat ca nicio tara nu va primi asistenta financiara prin intermediul schemei de garantare a imprumuturilor decat daca toate statele din zona euro sunt de acord in mod unanim ca ajutorul este necesar. Vehiculul special de investitii, sustinut prin garantii guvernamentale, va obtine fonduri de pe pietele financiare, au precizat ministri.

Alti participanti au precizat ca mai multe detalii legale si tehnice cu referire la acest mecanism inca nu au fost puse la punct.

"In ceea ce priveste mecanismul european de stabilitate, am discutat principiile si parametrii astfel incat munca tehnica sa poata fi finalizata rapid", a explicat Olli Rehn, comisarul pe afaceri monetare al Uniunii Europene. Ministri din zona euro vor sa convinga si Statele Unite si alte state sa impuna taxa asupra tranzactiilor financiare mondiale.

Cel mai important mesaj transmis in urma discutiilor este insa acela ca ministrii sunt multumiti de programele de austeritate pe care Grecia, Portugalia si Spania le-au adoptat ca raspuns la presiunile ce au venit dinspre pietele de obligatiuni.

Ministrii de finante din Uniunea Europeana urmau sa stabileasca ieri si o serie de reguli mai dure care sa reglementeze activitatea fondurilor de hedging si a celor de private equity.

Intalnirea va fi importanta pentru noul ministru britanic de finante, George Osborne, in conditiile in care 80% din fondurile de hedging europene au sediul la Londra. Multi invinuiesc aceste fonduri ca au agravat criza financiara.

"Avem majoritate calificata si primim semnale de la noul guvern britanic ca vor incerca sa ajunga la un acord cu restul Consiliului. Am primit semnale pozitive si de la Parlamentul European, de aceea cred ca este posibil sa ajungem la un acord."