Business Internaţional

Minerii chinezi platesc cu pretul vietii

11.04.2006, 00:00 11

De fiecare data cand se duc la munca, minerii chinezi mizeaza cu propriile vieti.

China are nevoie cu disperare de carbune pentru a-si alimenta economia in dezvoltare. Carbunele este necesar pentru a genera mai mult de doua treimi din electricitatea tarii, transformand astfel China atat in cel mai mare producator, cat si in cel mai mare consumator de carbune din lume, relateaza BBC News.

Insa proprietarii avizi de castig vor cu disperare sa profite de cresterea preturilor la carbune si de aceea de multe ori ignora masurile de siguranta pentru a realiza cresterea productiei. Minerii chinezi sunt cei care platesc pretul.

Aproximativ 6.000 de chinezi au murit numai anul trecut in mai mult de 3.000 de incedii, inundatii, explozii si alte accidente asemanatoare.Toate acestea au oferit oficialilor din Beijing un record pe care ar fi preferat sa nu il detina - China are industria miniera cu cele mai multe accidente mortale din lume. Aproape in fiecare zi poti citi in paginile ziarelor din China din ce in ce mai multe articole cu amanunte despre noi dezastre si despre nemultumirea publica cu privire la acest aspect.

"Dezvoltarea tarii nu trebuie platita cu vieti omenesti", a declarat presedintele Hu Jintao anul acesta. Asa ca Beijingul promite o reforma in aceasta privinta si planuieste sa o inceapa prin inchiderea tuturor minelor cu o capacitate de mai putin de 30.000 de tone.

Guvernul spune ca aceste mici mine produc mai mult de o treime din productia totala, dar in acelasi timp sunt responsabile pentru trei sferturi din numarul total de morti.Este probabil ca majoritatea acestora sa fuzioneze cu mine mai mari si presupuse a fi mai sigure, insa chiar si aici accidentele continua sa apara.

"Situatia se imbunatateste si mii de mine periculoase au fost deja inchise", a spus guvernul chinez.

Cel mai mare dezastru din istoria miniera a Chinei s-a intamplat anul trecut, cand 214 persoane au murit intr-o explozie din nord-estul tarii. Iar de la inceputul anului si pana in acest moment au mai murit peste 150 de persoane, potrivit statisticilor guvernului. Pe langa toate acestea, foarte multi oficiali locali detin actiuni la minele cele mai profitabile. Aceasta in ciuda unei hotarari luate anul trecut in care se spunea ca toti oficialii sunt obligati sa renunte la pachetele de actiuni detinute in domeniul minier.

Chestiunea in cauza face parte dintr-o strategie mai ampla de dezvoltare a Chinei din acest moment. Aceasta este indreptata atat inspre domeniul mineritului, cat si spre mediul inconjurator sau dezvoltarea pamantului.

Guvernul central al Chinei a promis o reforma, insa de cele mai multe ori, oficiali mai mici sau mai mari in rang, prefera sa isi protejeze propriile interese financiare, punand profitul inaintea partidului.

Intr-un incident de anul trecut, imaginile tv au surprins o lupta violenta intre batausi inarmati si satenii care se opuneau preluarii proprietatii lor de catre o companie de electricitate pentru a construi o fabrica de energie electrica.

S-a descoperit ca mai existase o disputa similara recent, dar care nu fusese insa raportata. Cativa oficiali locali au fost dati jos din functie dupa acest eveniment, iar satenii au avut castig de cauza si au putut sa isi pastreze pamanturile.

Insa ei s-au numarat printre cei norocosi. Mult mai multi au pierdut decat au castigat in aceasta batalie cu oficialii. Iar in aceasta categorie se includ si minerii.

Transformarea minelor din tara intr-un loc mai sigur va fi un proces foarte lent si de durata, iar in timpul acestei asteptari mai multi chinezi vor fi condamnati mortii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO