Business Internaţional

Miliardarii rusi se inghesuie sa intre in industria de extractie a aurului, atrasi de cresterea pretului

18.02.2008, 22:14 25

Pretul record la care au ajuns aurul si zacamintele de mari dimensiuni inca neexploatate ii atrag pe oligarhi spre sectorul extractiei de aur.
Miliardarii rusi care au adunat averi din afacerile cu metale si-au mutat interesul spre aur, atrasi fiind de preturile record din ultima perioada si de perspectiva participarii intr-o industrie estimata sa se dezvolte cu 40% pana in 2015, scrie International Herald Tribune.
Sase din cei mai bogati zece rusi, conform clasamentului realizat de revista Forbes, detin in prezent teritorii cu zacamant aurifer in tara aflata pe locul doi in lume dupa valoarea rezervelor naturale de aur, dupa Africa de Sud.
Cel mai bogat dintre rusi, Roman Abramovici, patronul clubului de fotbal Chelsea Londra, a intrat si el de curand in clubul miliardarilor inscrisi in "goana dupa aur".
"Exista in mod clar o tendinta, atat interna, cat si externa, de implicare in afaceri cu aur in Rusia", a declarat Peter Hambro, a carui companie de minerit este a doua ca marime din Rusia, dupa Polyus Gold. "Pretul este unul din motivele acestei curse", a mai adaugat el.
Cand Hambro s-a decis in 2004 sa schimbe functia de trader de metale din Londra pe cea de director al unei companii de minerit in Rusia, pretul aurului era mai mic de 400 de dolari/uncia (14,1 dolari/gram). Preturile din zilele noastre au ajuns la 920 de dolari/uncia (32,5 dolari/gram) si constituie un adevarat record.
Pretul mediu al aurului va mai creste, conform estimarilor analistilor, cu inca 20% anul acesta si cu mult mai mult in 2009, pe fondul devalorizarii dolarului american, al tulburarilor de pe pietele financiare si al temerilor legate de inflatie.
"Toata lumea este extrem de entuziasmata de pretul aurului. Industria este privita acum ca una in care investitorii trebuie sa se implice", a declarat Henry Horne, managing director la compania Highland Gold Mining.
Dar de ce Rusia in mod special? Majoritatea depozitelor de minereu aurifer sunt situate in Siberia si Orientul Indepartat, unde distantele sunt foarte mari, temperaturile scad adesea mult sub zero grade, iar infrastructura necesita investitii de milioane de dolari.
"Oamenii de afaceri rusi sunt atrasi de afacerile cu aur in primul rand pentru ca sunt foarte increzatori in potentialul Rusiei, ca locatie cu un imens si prea putin explorat zacamant de aur", a declarat Mikhail Stiskin, analist specializat in metale de la Troika Dialog.
Rusia ocupa locul cinci in lume la extractia de minereu aurifer, cu o cota de 6,6% din productia mondiala, respectiv aproximativ 161 de tone inregistrate anul trecut. Valery Braiko, seful Sindicatului Industriasilor din Industria Aurului din Rusia a declarat ca 2008 va fi "un an de depasire a limitelor", primul in care se va inregistra o crestere a productiei de aur dupa cinci ani consecutivi de scadere.
Compania canadiana Kinross Gold, care va demara activitatile miniere in regiunea Chukotka va fi unul dintre principalii responsabili de aceasta crestere.
Sectorul extrem de fragmentat al aurului din Rusia este alcatuit din aproximativ 600 de companii, in marea lor majoritate de dimensiuni mici. Cel mai mare grup minier, Polyus Gold, a extras in 2006 aproape un sfert din aurul obtinut in Rusia, in timp ce Hambro Mining a extras un procent de doar 5% din totalul minereului extras in acel an.
"In Rusia, aurul ramane unul dintre cele mai putin consolidate sectoare", afirma Vladimir Zhukov, analist la sucursala din Moscova a bancii americane de investitii Lehman Brothers.
Polyus, care intentioneaza sa isi tripleze productia pana in 2015, are o capitalizare de piata de circa 10 mild. dolari (6,67 mld. euro).
Chiar daca valoarea grupului rus reprezinta doar un sfert din cea a principalului jucator pe plan mondial, compania Barrick Gold Corporation, Polyus este totusi de patru ori mai valoros decat cel mai apropiat rival al sau de pe piata ruseasca, situatie care face consolidarea sectorului un lucru foarte real.
"Cateva sute de milioane de dolari iti pot oferi controlul asupra unei parti destul de mari din piata aurului. Pe piata siderurgica sau cea a extractiei de metale feroase, pretul de intrare pe piata este mult mai mare", a declarat Jukov.
Millhouse, compania prin care Roman Abramovici isi plaseaza investitiile pe piata aurului, a platit anul acesta 400 de milioane de dolari (270 de milioane de euro) pentru 40% din compania Highland Gold. Braiko estimeaza ca productia de aur in Rusia va creste la 225 de tone pe an pana in 2015. Principalele grupuri miniere din Rusia incearca sa dezvolte o serie de proiecte care le vor permite sa isi extinda capacitatea de productie, insa pana in acest moment o mare parte din potentialul aurifer rus se afla in regiuni neexplorate inca.
Astfel de zacaminte reprezinta baza firmei construite de catre proprietarul grupului siderurgic Severstal, Alexei Mordasov.
Cei mai bogati oameni din Rusia sunt din ce in ce mai interesati de obtinerea zacamantului de la Suhoi Log, singurul de dimensiuni atat de mari incat a fost declarat strategic de catre guvernul rus, fiind astfel restrictionat companiilor straine, atunci cand va fi scos la vanzare, in cursul acestui an.Toti jucatorii importanti de pe piata s-au declarat interesati de acest zacamant. Analistii sunt de parere ca firma care va obtine acest zacamant va trebui sa combine experienta din sectorul minier cu pozitia financiara si politica a unui om de afaceri sustinut de Kremlin.
Pana in acest moment, principalul candidat la preluarea acestui zacamant a fost compania Polyus, insa Abramovici, Mordasov si alti oameni de afaceri ar putea sa decida sa se implice in lupta.
"Obiectivul final este sa poti spune 'Uite o companie din Rusia care doreste sa participe la viitorul sectorului aurifer al tarii'", a declarat Zhukov.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO