Business Internaţional

Mike Tyson lupta cu falimentul

05.08.2003, 00:00 235



Nelinistitul campion la box Mike Tyson, care altadata valora cel putin 300 de milioane de dolari, a inaintat procedura de faliment in incercarea de a pune ordine in finantele sale, a anuntat avocatul sportivului.



Tyson se confrunta momentan cu plangeri privind acuzatiile de agresare si comportament perturbator in urma unei incaierari care a avut loc, in iunie, intr-un hotel din Brooklyn. Tyson a completat dosarul privind declararea procedurii de faliment, pe care l-a remis Curtii din Manhattan la sfarsitul saptamanii trecute.



Cel care a obtinut o singura data titlul de campion mondial la categoria grea in box a ales aceasta procedura dupa ani intregi caracterizati de un management slab al finantelor, dar si de obiceiul de a cheltui in nestire sute de milioane de dolari. Boxerul american a stat trei ani in inchisoare, incepand cu jumatatea lui 1990, in urma unei acuzatii de viol si a fost suspendat din liga profesionista de box pentru ca a muscat urechea boxerului de categorie grea Riddick Bowe in timpul unui meci din 1997.



Potrivit unor rapoarte mediatice, Tyson a adunat si a cheltuit intre 300 si 500 de milioane de dolari. "Ca luptator profesionist, s-a bazat pe altii sa-i gestioneze afacerile, dar a descoperit ca datoriile sale depaseau cu mult posesiunile," a declarat avocata Debra Grassgreen, citata de New York Post. "Acum este hotarat sa faca ordine in afaceri." Boxerul de fier, poreclit "Iron Mike", arunca vina pentru necazurile sale financiare si pe umerii impresarului sau Don King.



Tyson a intentat impotriva promotorului Don King un proces de 100 de milioane de dolari care va incepe in septembrie. Fostul campion mondial pretinde ca Don King l-a inselat cu milioane de dolari, dupa ce a iesit din inchisoare in 1995 si a inceput sa lupte din nou.



Prestatia finaciara a lui Tyson s-a deteriorat de ceva timp, iar presa a facut inca de acum un an speculatii cu privire la declararea falimentului din cauza cresterii taxelor si cheltuielilor extravagante pe case si masini, cat si pe haine, bijuterii, ba chiar porumbei, pisici si tigri.



In 2002, boxerul a declarat ca nu dispune de fonduri, ceea ce l-a scutit de la plata a zece milioane de dolari catre fosta sotie Monica Turner Tyson. In timpul procedurilor de divort, Tyson a achitat 9 milioane de dolari numai pe taxele din 1995 pana in 1997, la care se adauga 230.000 de dolari cheltuiti pe pagere si telefoane mobile, 410.000 de dolari pentru petrecerea prilejuita de ziua de nastere, 8.100 de dolari pentru ingrijirea tigrilor si 65.000 de dolari numai pentru service-ul limuzinelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO