Business Internaţional

Microsoft cere ajutorul americanilor pentru a interveni pe langa UE

15.11.2005, 18:43 17

Microsoft a initiat o campanie de convingere a administratiei americane si a mediului de afaceri din aceasta tara, pentru ca acestea sa intervina pe langa UE in lupta antitrust, scrie Financial Times.

Oficialii companiei de software s-au intalnit in diverse ocazii cu cei de la Casa Alba si cu membrii Ministerului de Justitie, carora le-au cerut in repetate randuri sa sprijine initiativa juridica a grupului, contra deciziei antitrust luata de Comisia Europeana, puterea executiva din cadrul UE.

Microsoft a expediat de asemenea un memo catre diverse companii americane, printre care si un mare grup farmaceutic. Prin acest memo, firma pledeaza pe langa aceste companii sa sustina guvernul american in sprijinul acordat.

In memo-ul mentionat, sunt precizate numele si numerele de telefon ale celor doi oficiali americani din cadrul Ministerului de Justitie si al unui consilier de pe langa Casa Alba, ce pot fi contactati. Sunt sugerate de asemenea, patru "tematici" ce trebuie abordate.

CE, principala organizatie din cadrul UE insarcinata cu supravegherea, a decis anul trecut ca Microsoft a incalcat cateva dintre legile liberei concurente. Conform CE, firma de software a abuzat de pozitia de lider pe care o detine pe segmentul sistemelor de operare a calculatoarelor. Grupul a fost sanctionat prin amendarea cu 497 milioane de euro, cea mai mare penalizare aplicata vreodata; de asemenea, i s-a ordonat companiei de software sa-si modifice practicile.

Microsoft a facut apel contra acestei decizii, dar un raspuns la acest apel nu se va da decat cel mai devreme in 2006.

In august, Microsoft a lansat un alt demers juridic, prin care contesta o alta decizie a CE, decizie luata ulterior, prin care concurentii Microsoft vor avea acces, drept de utilizare si distributie a unor secrete comerciale de mare importanta pentru grupul american. Acesta este cazul in care Microsoft isi doreste ca guvernul american sa intervina; sprijinul urmeaza a fi acordat prin participarea unor oficiali la proces si prin exprimarea directa a sprijinului lor pentru Microsoft.

In cuprinsul memo-ului, companiilor li se solicita sa declare oficialilor americani ca "decizia luata de CE va stabili un precedent care va afecta in mod semnificativ valoarea secretelor comerciale, care reprezinta pentru numeroase companii americane, printre care si a noastra, o parte importanta a activului total".

Un purtator de cuvant al firmei de software a declarat: "In ultimii ani, guvernele unor state membre ale UE au intervenit in repetate randuri in cateva procese si apeluri in SUA. Ca urmare, este perfect rezonabil ca guvernul american sa-si exprime parerea intr-un mod similar, cu respectarea procedurilor stabilite de Curtea Europeana. Acest caz are implicatii profunde pentru economia globala".

Guvernul american si CE sunt deseori contactate de catre companiile care solicita sprijinul acestora pe langa diverse autoritati din alte state. Washington a facut referiri in repetate randuri la Brusxelles la cazul Microsoft.

"Nu este ceva anormal in faptul ca firmele isi pledeaza cazurile in fata ministerului. In general, indiferent de caz, noi luam deciziile in baza faptelor si legislatiei", a declarat un purtator de cuvant al Ministerului de Justitie din SUA. Cu toate acestea, se intampla foarte rar ca un guvern noneuropean sa intervina in cadrul unui proces de apel contra unei decizii antitrust luate de CE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO