Business Internaţional

Meteorologii lasa Citigroup cu ochii in soare... dupa recolta de soia

26.08.2003, 00:00 10



Europa sufera tot mai mult din cauza valului de caldura, iar Wall Street-ul ramane fara serviciile meteorologilor.



Jon Davis si Mark Russo vor pleca din Citigroup, singura banca de pe Wall Street care a angajat proprii ei meteorologi. Cei doi nu sunt victimele puternicelor reduceri de costuri care au condus la eliminarea a zeci de mii de slujbe pe Wall Street. Serviciile lor sunt atat de cautate incat acestia au fost curtati de o companie de energie, al carei nume nu a fost facut public.



"Este o oportunitate extraordinara," a afirmat Jon Davis.



Davis si Russo s-au ocupat in ultima vreme de consilierea analistilor privind aspectele vremii in Europa.



Jon Davis isi asuma meritul de a fi prevazut valul de caldura care s-a abatut asupra Europei. "Situatia din Europa era evidenta. Din punct de vedere atmosferic, se stia care e situatia inca din mai sau iunie," spune el. In vara anului trecut, caldura a distrus culturile de grau din Ucraina si Belarus, dar acest lucru nu a fost foarte mediatizat. "Daca este vorba de recolta, nu-i pasa nimanui. Daca e vorba de Paris sau Londra, atunci conteaza," crede Davis.



Davis si Russo lucrau in mod oficial in cadrul departamentului de marfuri de la Citigrup. Serviciul de meteorologie era necesar in cadrul bancii intrucat asigura o serie de previziuni referitoare la ce se va intampla cu unele culturi, cum ar fi cele de grau, porumb sau cafea.



Dar cea mai mare parte a meseriei lor inseamna lucrul cu analistii din domaniul energetic, precum si estimarea, printre altele, a efectelor climei asupra cererii de energie si a aprovizionarii cu petrol.



Conducerea Citigroup nu a decis inca daca ii va inlocui pe cei doi, dar surse interne sustin ca banca intentionaza sa beneficieze in continuare servicii meteorologice.



Ramane de vazut daca aceste previziuni vor fi facute tot in interiorul bancii sau prin intermediul consultantilor, asa cum se intampla de obicei oriunde in alta parte pe Wall Street.



Cei doi se despart de Citigrup in relatii amiabile si au fost de acord sa ramana in serviciul de meteorologie al bancii pana pe 1 septembrie, cand productia de soia va fi trecut de un stadiu mai delicat de dezvoltare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO