Business Internaţional

Merrill si Lazard profita din criza de la Fiat

07.02.2003, 00:00 14

Merrill Lynch, puternica banca de investitii din Statele Unite, si Lazard, cea mai mare banca independenta de investitii din lume, ar putea castiga comisioane serioase de pe urma implicarii in restructurarea celui mai mare producator italian, Fiat, care incearca sa faca rost de fonduri de circa 5 miliarde euro, pentru a supravietui.
Cele doua banci au fost implicate anul trecut in mai mult de jumatate din dezinvestitiile de la Fiat, care au ajuns la circa 5 miliarde euro si au primit comisioane totale de 5,4 milioane euro din tranzactii, dupa un calcul simplu bazat pe un comision mediu pe industrie de 0,2%. Criza Fiat reprezinta astfel o mina de aur pentru aceste doua banci de investitii care incaseaza comisioane grase si sigure intr-un context economic defavorabil. Conform datelor furnizate de Bloomberg, valoarea fuziunilor si achizitiilor din Europa a scazut anul trecut cu 17%, la 562 miliarde dolari.
Lazard este consultantul Fiat in domeniul vanzarii de active si a posibilei separari a diviziei auto. Merrill consiliaza concernul italian in problema restructurarii unor divizii si este de asemenea compania care asigura consultanta financiara pentru alte companii detinute de familia Agnelli, actionarul majoritar de la Fiat.
 "Lazard si Merrill vor fi probabil in miezul tranzactiilor viitoare", crede Stefano Fabiani, care administreaza fonduri de 250 milioane dolari la Zenit SGR, in Milano. "Au fost implicati in tranzactiile precedente cu active si credem ca acest trend va continua".
Concernul din Torino, intemeiat de familia Agnelli cu aproape 100 de ani in urma, ia in considerare problema separarii diviziei auto si vanzari de active, printre care se numara unitatea aeronautica FiatAvio si compania de asigurari Toro Assicurazioni, care sa mai atraga circa 4 miliarde euro.
Dupa patru trimestre consecutive incheiate pe pierderi, Fiat incearca sa reduca drastic costurile, disponibilizand circa 8.000 de muncitori. Divizia auto de la Fiat a pierdut peste 1,3 miliarde euro anul trecut, iar cota sa din piata italiana a scazut la nivelul minim record de 27,8% in decembrie.
Corrado Passera, directorul executiv de la Banca Intesa, unul dintre cei mai mari creditori ai lui Fiat, spune ca grupul italian trebuie sa mai stranga capital suplimentar de circa 5 miliarde de euro. Intesa a cumparat anul trecut un pachet de 3% din actiunile Lazard si a format impreuna cu banca de investitii o companie care se ocupa cu fuziuni si achizitii in Italia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO