Business Internaţional

Merrill a scapat de plata taxelor la Londra pentru cateva decenii

21.08.2008, 19:41 11

Banca americana Merrill Lynch ar putea sa nu mai plateasca taxa corporatista in Marea Britanie timp de mai multe decenii dupa ce pierderile de 29 de miliarde de dolari (19,6 miliarde de euro) suferite de banca americana de investitii au fost inregistrate in bilantul filialei londoneze a acesteia, scrie Financial Times.
Conform legislatiei britanice, o pierdere poate fi mentinuta pe o perioada nedefinita pana cand compania va fi inregistrat profit egal cu pierderea.
Cifrele scot in evidenta modul in care prabusirea pietei americane a creditelor subprime afecteaza guvernele altor tari in ceea ce priveste veniturile din taxe inregistrate de acestea. Acestea permit in acelasi timp o scurta privire asupra complexelor politici de management fiscal ale unei mari institutii financiare globale.
Bancile au o contributie cruciala la finantele publice. Conform datelor Biroului National de Audit al Marii Britanii pe anul financiar 2005-2006, bancile au platit cel mai mare volum de taxe corporatiste, scrie The Guardian. Bill Dodwell din cadrul firmei Deloitte spune ca "vestea buna este ca s-a colectat un volum mai mare de taxe din sectorul petrolier, insa nu se stie daca acesta va compensa scaderea contributiei bancilor".
Pierderile din Londra au aparut pentru ca aproape intreaga activitate globala a Merrill de pe piata obligatiunilor cu risc ridicat a fost canalizata prin Merrill Lynch International.
Merrill a suferit pierderi masive legate de detinerile sale de obligatiuni cu risc ridicat (CDO) in urma turbulentelor de pe pietele de credit. Luna trecuta, banca a vandut titluri cu o valoare nominala de 30 de miliarde de dolari catre Lone Star, grupul american de investitii, generand noi operatiuni de writedown.
In anul fiscal incheiat in decembrie, Merrill Lynch a inregistrat pierderi de 7,4 miliarde de lire sterline (9,3 mld. euro), comparativ cu un profit de 393 de milioane de lire sterline (498 mil. euro) in anul anterior.
Dupa incheierea anului financiar, firma a realizat operatiuni de writedown de 5,5 miliarde de lire sterline
(7 mld. euro), avand legatura cu investitiile devenite "toxice" in urma crizei pietelor de credit, pierderea totala ridicandu-se la aproape 13 miliarde de lire sterline (16,5 mld. euro). Un raport publicat in Statele Unite dezvaluie noi pierderi, valoarea totala a pierderilor ridicandu-se astfel la 16 miliarde de lire sterline (29,7 miliarde de dolari). Merrill ar putea inregistra noi pierderi, care vor fi de asemenea inregistrate in Londra.
Si alte banci au inregistrat pierderi foarte mari, insa acestea sunt inregistrate in Statele Unite. Banca elvetiana UBS a anuntat recent ca cea mai mare parte a pierderilor de 42 de miliarde de dolari suferite in urma crizei subprime sunt inregistrate in Statele Unite. Majoritatea pierderilor Citigroup sunt de asemenea inregistrate in Statele Unite.
Rata taxei corporatiste din Marea Britanie este mai redusa decat cea a altor tari dezvoltate ca Franta, Germania si Statele Unite, Londra devenind din acest motiv un adevarat magnet pentru industria serviciilor financiare.
In 2006, Merrill Lynch International a platit 130 de milioane de dolari in contul taxei corporatiste. Daca filiala britanica a Merrill ar continua sa genereze profituri la nivelul din 2006, aceasta nu ar mai plati taxa corporatista britanica timp de 60 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO