Business Internaţional

Merkel şi Sarkozy pierd alegerile locale pentru că propriii cetăţeni nu mai vor să-i salveze pe alţii

Merkel şi Sarkozy pierd alegerile locale pentru că propriii cetăţeni nu mai vor să-i salveze pe alţii

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel au fost aliaţi de încredere în timpul crizei datoriilor suverane din Europa

Autor: Catalina Apostoiu

28.03.2011, 23:43 15

Viitorul politic al celor mai puternici lideri europeni,cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez NicolasSarkozy, este pus în pericol după ce partidele celor doi au suferitînfrângeri usturătoare în alegerile locale.

Merkel plăteşte tribut pentru că electoratul german nu este deacord cu implicarea statului în salvarea altor ţări europene,precum Grecia şi Irlanda, care au fost nevoite să ia bani de la UEşi FMI. La rândul său, Sarkozy este taxat pentru faptul că în 2007când a venit la putere a promis să dea un suflu nou economiei,lucru pe care nu l-a mai putut realiza din cauza recesiunii şi acrizei datoriilor suverane din Europa.

Coaliţia de centru-dreapta a cancelarului german Angela Merkel afost învinsă în cadrul alegerilor regionale din Baden-Wurt­temberg,potrivit datelor preliminare, un rezultat ce i-ar putea slăbiautoritatea şi ar putea afecta agenda guvernului acesteia într-operioadă în care ţara se confruntă cu noi tensiuni în zona euro,scrie The Wall Street Journal.

Uniunea Creştin-Democrată a câştigat doar 44% din voturi, întimp ce opoziţia de centru-stânga, compusă din ecologişti şiPartidul Social-Democrat, a obţinut peste 47% din voturi. La rândulsău, preşedintele francez Nicolas Sarkozy a suferit o înfrângeredură înaintea alegerilor prezidenţiale de anul viitor, electoratulfrancez preferând candi­daţii socialiştilor şi pe cei ai FrontuluiNaţional în cadrul alegerilor regionale din weekend. Uniunea pentruo Mişcare Populară de centru-dreapta a lui Sarkozy a obţinutaproximativ 20% din voturi, cu mult în urma Partidului Socialist,care a avut aproximativ 36% din voturi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO