Business Internaţional

Merck incearca achizitia grupului farmaceutic Schering

14.03.2006, 00:00 13

Valoarea actiunilor Schering, cel mai mare producator de contraceptive din lume, a crescut cu 25% dupa ce Merck a lansat o oferta nesolicitata in valoare de 14,6 miliarde de euro pentru achizitia companiei, in incercarea de a crea cel mai mare producator de medicamente din Germania, relateaza Bloomberg.

Actiunile au avansat cu 14,56 de euro, sau 25% dupa ce directorul executiv al Schering, Hubertus Erlen, a anuntat ca firma sa respinge oferta de 77 de euro/actiune lansata de Merck. Pretul oferit este cu 15% mai mare decat cel inregistrat de actiunile Schering saptamana trecuta, de 66,86 euro. Actiunile Merck au scazut cu 3,2% pana la 81,01 euro.

"Tranzactia ar fi rezonabila pentru ca atat Merck, cat si Schering sunt prea mici pe plan competitional", a declarat Alexander Groschke, din cadrul departamentului de analiza al Landesbank Rheinland-Pfalz. Cele doua companii combinate ar realiza vanzari de 11,2 miliarde de euro.

Merck a inceput sa achizitioneze actiuni Schering, anuntand ca detine deja 9,66 milioane, reprezentand 4,98% din total.

Achizitia va fi finantata printr-un imprumut contractat de la Deutsche Bank, Bear Stearns si Goldman Sachs. Familia Merck, care detine aproximativ 73% din companie, va oferi un miliard de euro pentru aceasta achizitie.

Excluzand divizia de produse chimice a Merck, vanzarile combinate pe anul 2005 ale noii companii s-ar ridica la 9,2 miliarde de euro.

Producatorii de medicamente de marime medie incearca sa fuzioneze in incercarea de a reduce costurile dezvoltarii de produse. Aceasta ar reprezenta cea mai mare achizitie de pe piata germana a medicamentelor de marca din 1998 pana in prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO